Hlavní obsah

USA stresují banky, ty evropské letí vzhůru

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O cenné papíry bank napříč starým kontinentem byl v úterý nebývalý zájem. Přestože se v posledních týdnech opět spekuluje, jak moc zdravý a silný je v současnosti bankovní sektor, akcie některých finančních domů rostou dvouciferným tempem.

Článek

Například v Británii akcie Royal Bank of Scotland zpevnily o 13 procent, Standard Chartered Bank o 12 procent. Cenné papíry švýcarské UBS vzrostly o čtyři procenta, přestože banka vykázala další ztráty.

Tato „dobrá nálada“ nepřímo ovlivňuje i pražskou burzu. Například v úterý odpoledne se dařilo i cenným papírům Komerční banky a Erste Bank. Ta si polepšila po 15. hodině o 8,5 procenta.

„Český trh je v poslední době tažen děním v západní Evropě,“ řek Novinkám společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky.

Důvodem posilování je, že ve čtvrtek má být v USA zveřejněn zátěžový test 19 bank (označován také jako stresový), který má odkrýt případné nedostatky. Podle BBC akcie evropských bank posilují díky víře, že americké banky dopadnou v testu dobře a nebudou muset navyšovat svůj kapitál. Od úterního rána se však spekuluje, že deset z devatenácti bank by v testu mohlo mít problémy. 

Stresový (zátěžový) test bank

Regulátoři bankovního trhu ve Spojených státech zkoumali 19 tamních největších bank. Cílem bylo zjistit, kolik by finanční domy potřebovaly peněz, kdyby se ještě prohloubila ekonomická krize.

Právě americké banky stojí u vzniku této krize. Některé finanční domy v předešlých měsících zkrachovaly či musely být zestátněny. Americká vláda jim musela poskytnout miliardy dolarů. Zátěžovými testy chce vláda předejít dalším problémům a zejména "zbytečnému" utrácení z kapes daňových poplatníků.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je obecně na trzích v poslední době optimističtější nálada. „Testy možná jsou méně stresové pro investory, protože jsou často kritizované. Nezohledňují prý současnou situaci na trzích a v bankách,“ vysvětlil analytik. Zdůraznil, že cenné papíry navazují na růst z předešlých týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám