Hlavní obsah

Obama na své první zahraniční cestě v Kanadě hovořil o krizi

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchod, globální ekonomika a válka v Afghánistánu byly hlavními tématy jednání amerického prezidenta Baracka Obamy v Kanadě, kam zavítal ve čtvrtek na svou první zahraniční cestu.

Článek

Před zahájením návštěvy Obama připomněl, že přes americko-kanadskou hranici dlouhou devět tisíc kilometrů denně přejde zboží v hodnotě 1, 6 miliardy dolarů (36 miliard korun). „Problémy americké ekonomiky jsou i kanadskými problémy,“ upozornil.

„V době, kdy Ameriku postihla nejhorší ekonomická krize posledních desetiletí, se Obama soustředil na možnost oživení ekonomiky největšího obchodního partnera USA. Kanada neskrývá obavy z  amerických opatření na podporu domácí výroby,“ uvedla televize CNN.

Při rozhovorech s kanadským premiérem Stephenem Harperem se Obama dotkl i války v Afghánistánu, klimatických změn a energetické bezpečnosti. Ottawa chce stáhnout své vojáky z Afghánistánu v roce 2011, Obama by chtěl, aby rozhodnutí přehodnotila.

Kanada patří mezi klíčové dodavatele ropy do USA, které severního souseda považují za spolehlivého dodavatele energií než nestabilní Blízký východ.

Vládu George W. Bushe považovali Kanaďané za katastrofální. V roce 2005 považovalo 38 procent z nich Bushe za nebezpečnějšího než Usámu bin Ládina. Podle posledního průzkumu veřejného mínění má 82 procent kanadské veřejnosti příznivý postoj k Obamovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám