Hlavní obsah

V České republice opět přibývá padělaných peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká národní banka do konce letošního září evidovala 3242 zadržených padělků mincí a bankovek. Za stejné období minulého roku to bylo 2520 kusů. Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 2110. Celkem 876 padělků bylo v eurech a 123 v dolarech. Zbytek připadá na další měny mimo eurozónu.

Článek

Počet pozměněných a padělaných peněz v dolarech meziročně klesl, naopak počty padělků v eurech a českých korunách stouply.

Podle společnosti G4S Cash Services, která odhalí při zpracování hotovosti v průměru 33 falešných bankovek měsíčně, se nejčastěji padělají tisícikoruny a pětistovky. "Nejvíce padělaných bankovek zachytíme v Praze," uvedla manažerka zpracovatelského centra G4S Cash Services v Praze Markéta Šeráková.

Vedle padělků zadržela centrální banka za devět měsíců 789 kusů napodobenin. Ty jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jde například o filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.

Za celý loňský rok bylo zadrženo 3524 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí; předloni to bylo o 4310 kusů více. Nejčastěji padělané byly loni tisícikoruny a pětistovky, zatímco o rok dříve to byly pětitisícovky. Čtvrtletní statistika ČNB přesné hodnoty padělaných bankovek a mincí neobsahuje.

V České republice bylo ke konci července v oběhu 3,05 miliardy korunových bankovek a mincí, zatímco na konci roku jich bylo přibližně 2,99 miliardy. Hodnota peněz v oběhu naopak klesla z 353 miliard korun na konci roku 2007 na necelých 350 miliard na konci července. Z bankovek je nejvíce tisícikorun, následují dvoustovky. V případě mincí kralují peněžnímu oběhu padesátníky, které od září již neplatí, a koruny.

Reklama

Výběr článků

Načítám