Hlavní obsah

I bankéři ČNB si půjčují, plyne z jejich majetkového přiznání

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli bankovní odborníci čas od času varují před přílišným zadlužováním, půjčují si i oni. V jejich případě ale nehrozí, že by nebyli schopni splácet. Ze tří členů bankovní rady, kteří již odhalili své majetkové poměry, dva – Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík – uvádějí, že si vypůjčili.

Článek

V případě Hampla jde o půjčku ve výši 3,368 miliónu korun od instituce, kterou řídí, tedy od České národní banky. Tomšík si 1,8 miliónu korun půjčil od otce své manželky na koupi nemovitosti. Vyplývá to z jejich majetkových přiznání, která zaslali do Sněmovny tak, jak jim ukládá zákon o střetu zájmů.

Podle výroční zprávy ČNB o hospodaření za loňský rok Hampl měl roční čistý plat 1 810 665 korun, Tomšíkův čistý příjem činil 1 784 902 korun.

Kupují nemovitosti

Hampl podle tohoto dokumentu získal ještě 3,362 miliónu korun za prodej akcií a podílových listů. Loni si pořídil byt a garážová stání do společného jmění manželů téměř za dvanáct miliónů korun. Tomšík vedle svého působní v bance působil jako pedagog, od Newton College dostal za to 422 644 korun a od Vysoké školy ekonomické 46 531 Kč.

Třetím z bankéřů, který prozradil podrobnosti o tom, co si za pořídil, kolik peněz získal navíc nad svůj roční čistý příjem 2 222 951 korun od ČNB a kolik vydal, je viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, který letos v únoru ve své funkci skončil. V Rokytnici nad Jizerou si koupil apartmán za 1,8 miliónu korun, Za 325 tisíc si koupil automobil a 200 tisíc vložil do úpravy rodinného domu.

Jeho vedlejší příjmy mu vynesly mnohem méně. Z pronájmu bytu získal 150 tisíc korun a za články dostal honoráře „v jednotkách tisíc“ korun. Ostatní čtyři členové bankovní rady, včetně guvernéra Zdeňka Tůmy, mají ještě týden čas, aby svá přiznání do Sněmovny zaslali.

Zveřejňování vedlejších příjmů a dalších podrobností se podle zákona týká mj.i členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Z šesti členů vysílací rady, kteří již své majetkové poměry odhalili, má největší vedlejší příjmy Daniel Novák, který si jako advokát přišel loni na 411 501 Kč, z pronájmu nemovitosti získal 200 tisíc a na Univerzitě Karlově si vydělal přes 50 tisíc korun.

Další z radních Pavla Gomba si jako zaměstnankyně Českého výboru UNICEF vydělala 388 838 korun. Oba tito radní přiznali také největší závazky. Ekonomka Gomba je spoludlužnicí dvou hypoték v souhrnné výši téměř osm miliónů korun, Novák má úvěr 731 528 Kč.

Funkce v Radě je veřejnou a členové za ni pobírají plat stejný, jako je základní poslanecký plat, tedy 61 400 Kč. K tomu mají ještě nárok i na paušální náhradu 17 100 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám