Hlavní obsah

Gazprom a Total otevřou největší podmořské ložisko plynu

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská společnost Gazprom vybrala francouzskou energetickou firmu Total za svého partnera pro těžbu plynu u plánovaného pole Štokman v Barentsově moři. Oblast by se pro své bohaté zásoby plynu mohla stát nejvýznamnějším podmořských ložiskem plynu na světě. Společnosti mají dohodu podepsat v pátek.

Článek

Šéf Gazpromu Alexej Millar oznámil, že Total bude mít 25procentní podíl ve společnosti kontrolující infrastrukturu těžebního pole, které by se mohlo stát největším mimopevninským těžebním polem na světě, neboť se v něm nachází okolo 3,2 biliónu metrů krychlových.

Gazprom oznámil, že dalších 24 procent podílu by mohly obdržet dalších partnerské firmy, o nichž se bude teprve rozhodovat. Hovoří se o norských Statoil a Norsk Hydro i o americké skupině ConocoPhilillips. 

Gazprom má na ruském trhu se zemním plynem monopol, a hraje tak klíčovou roli v dodávkách plynu do Evropy. Očekává se, že poptávka po ruském plynu na starém kontinentu v budoucnosti stoupne, neboť výnosy z evropských ložisek zemního plynu, například v Severním moři, poklesnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám