Hlavní obsah

Odbory jsou připraveny odvolat stávku kvůli Zákoníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek se setkal předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch s úřadujícím předsedou KDU-ČSL Janem Kasalem. Štech po schůzce prohlásil, že odbory jsou připraveny zrušit demonstraci proti odkladu Zákoníku práce, pokud by ODS od prosazování ročního odložení nového kodexu upustila.

Článek

Nový zákoník má platit od ledna. Odstupující vláda Mirka Topolánka (ODS) navrhuje roční odklad, norma podle ní obsahuje desítky chyb.

Novelu s ustanovením o ročním odložení normy by měli projednat zákonodárci. Podle Kasala ale není možné ji vzhledem k legislativním lhůtám do konce roku stihnout přijmout. Úřadující předseda lidovců dodal, že navíc při rozložení sil ve Sněmovně nelze odklad prosadit. ČSSD a KSČM jsou proti. "Za sebe vidím demonstraci jako kontraproduktivní. Protest by byl proti něčemu, co nehrozí," řekl Kasal.

Ani podle Štěcha nemá odložení účinnosti reálnou šanci projít. Odbory se obávají spíš toho, že by se ustanovení o odkladu mohlo připojit k jinému zákonu v Senátu. V horní komoře má ODS většinu. Kasal nepovažuje "přílepek" k nějaké senátní normě za správnou cestu, KDU-ČSL by ho podle něj nepodpořila. Lidovci v minulosti nový pracovní kodex kritizovali. Kasal zdůraznil, že se jejich postoj nezměnil.

Odbory chtějí proti Zákoníku protestovat v Praze před Úřadem vlády 25. listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám