Hlavní obsah

Odbory kvůli Zákoníku práce potáhnou na vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odbory během několika týdnů chystají demonstrace před sídlem vlády. Důvodem je záměr kabinetu odložit platnost Zákoníku práce. V pondělí odbory ustavily krizový štáb. Přesné datum protestů zatím nebylo stanoveno, je v kompetenci krizového štábu. Novinářům to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Článek

Odboráři Topolánkově vládě vyčítají, že ačkoli je bez mandátu a v demisi, činí kroky, které "ohrožují samu podstatu a existenci Zákoníku práce".

Kritizují také postup Legislativní rady vlády, která návrh na roční odklad účinnosti zákoníku minulý týden schválila. "Bylo to provedeno na politickou objednávku. Z průběhu Legislativní rady vlády bylo naprosto zřejmé, že byla politicky zneužita vládou," prohlásil Štěch.

"Jedná se o nestandardní, atypické, účelové jednání, a nakonec i rozhodnutí Legislativní rady vlády. Byla to zcela jasně politická objednávka vlády a my za tím vidíme pochopitelně i tlak vedení Svazu průmyslu a dopravy. Legislativní rada se stala služkou vlády," řekl minulý týden ve čtvrtek Štěch.

"Všichni víme, že v ODS jsou velice silné hlasy, které chtějí provázat Zákoník práce s novým, připravovaným Občanským zákoníkem. A víme i, že někteří podnikatelé jsou tomu silně nakloněni, protože by se budoucí pracovněprávní vztah utvářel na základě obchodních vztahů, jako když jdete kupovat housky na krám," řekl také minulý týden Štěch.

Podle něj, pokud by se vládě podařilo odklad Zákoníku práce prosadit, "byl by to první a rozhodující krok k likvidaci celého zákoníku, a také k výraznému oslabení pozic a práv zaměstnanců vůči zaměstnavatelům," řekl Štěch s tím, že jde o čtyři milióny lidí. Bez Zákoníku práce bude u nás "vítězit právo silnějšího", je přesvědčen Štěch.

Nečas: O likvidaci zákoníku neusilujeme

"To je jeden ze lživých mýtů, či omylů odborů," reagoval na to pro Právo místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). "Neusilujeme o likvidaci Zákoníku práce, ani o jeho přetavení do Občanského zákoníku. Jsme si vědomi jisté tradičnosti a víme, že nemá cenu lámat už zažitou praxi přes koleno," dodal.

Názor odborů, že Legislativní rada vlády byla Topolánkovým kabinetem politicky zneužita, označil Nečas za "velmi bizarní".

Podle Štěcha je demonstrace "ta nejmírnější forma", kterou mohou odbory zvolit. "Ale kdybychom mlčeli, tak by si ještě předkladatelé mohli myslet, že s tím návrhem v tichosti souhlasíme," dodal šéf ČMKOS.

To, že návrh na odložení platnosti zákoníku nebyl projednán s odbory, nebyl jim dán ani k připomínkovému řízení a nebylo svoláno jednání tripartity, považují odbory za porušení sociálního smíru ze strany vlády.

Jsou ochotni ji odvolat

Odboráři jsou podle Štěcha ochotni demonstraci odvolat. A to v případě, že vláda návrh na odložení Zákoníku práce Sněmovně nepředloží a učiní veřejné prohlášení, že od záměru ustupuje.

Odboráři v pondělí ustavili krizový štáb. Se svoláním demonstrace souhlasili šéfové všech 33 odborových svazů sdružených v ČMKOS. Její přesný termín odboráři zatím neuvedli.

ČMKOS požaduje urychlené svolání tripartity. Stejný požadavek vyslovil v pondělí i šéf druhé odborové centrály - Asociace samostatných odborů - Bohumír Dufek. "Nevidím důvod, proč jim nevyjít vstříc," řekl k tomu Nečas.

Hospodářská komora: Akce je hysterická

"Postoj odborových svazů jsem příliš nepochopil. Současný stav v pracovně právní oblasti i nový Zákoník práce nemotivuje podnikatele k zaměstnávání, a zaměstnance tím v důsledku poškozuje," vyjádřil se k chystané demonstraci prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

"Pokud je zde snaha o liberalizaci zaměstnaneckých vztahů, pak by to měly být odbory, které to přivítají a v rámci diskuse nadefinují mantinely, v nichž se mohou obě strany pohybovat. Podle mého názoru jde o snahu odborových špiček demonstrovat pozici a sílu. Akci nelze nazvat jinak než hysterickou a zcela zbytečnou reakcí na zachování kodexu, který by neprospěl ani jedné ze stran," dodal Drábek.

Boj o Zákoník práce byl i ve Sněmovně

Kabinet navrhuje o rok odložit platnost Zákoníku práce, který by měl vstoupit v platnost od ledna 2007. [celá zpráva]

Zákoník práce na jaře prosadili poslanci ČSSD spolu s komunisty. Podařilo se jim přitom zvrátit i veto prezidenta republiky. [celá zpráva]Kodex má nahradit 40 let starou normu. Podle svých zastánců je moderní, umožní větší smluvní volnost a zajistí nezbytnou ochranu zaměstnanců. Kritici ale varují, že norma sníží konkurenceschopnost firem a zvýší jejich náklady. Může tak přispět ke zvýšení nezaměstnanosti.

Podle Nečase je zákoník v rozporu s Ústavou

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) uvedl, že analýza ministerstva práce ukázala, že ve čtyřech ustanoveních může být Zákoník práce v rozporu s Ústavou. Podle něj analýza jeho ministerstva prokázala, že by bylo nutné novelizovat 60 bodů. [celá zpráva]

Některé body v možném rozporu s Ústavou ČR:

- Oprávnění odborové organizace zakázat práci přesčas

- Vydávání vnitřních předpisů firmy v závislosti na odborové organizaci

- Uzavírání kolektivních smluv za všechny zaměstnance, tedy bez souhlasu těch, kteří nejsou členy odborů

- Uzavírání kolektivní smlouvy s největší odborovou organizací u zaměstnavatele

Podle Nečase je zákoník i v konfliktu s některými jinými zákony, nebo naopak předpokládá účinnost zákonů, které nakonec nebyly přijaty - například antidiskriminačního zákona. "Ukázalo se, že zavedení zákoníku práce by si vyžádalo náklady ze státního rozpočtu ve výši minimálně 2,5 mld. korun. Znamená to, že tato norma je v podstatě problematičtější, než se na první pohled zdálo," míní Nečas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám