Hlavní obsah

Zpochybnění voleb je šířením poplašné zprávy, ohradila se Praha proti inzerátům

– Praha
Právo, trj

Tvrzení, že páteční a sobotní komunální volby v Praze nemusí platit, je lživé. Oznámila to mluvčí pražského magistrátu Petra Hrubá. Magistrát podle informací Práva podal trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Platnost voleb zpochybnil v placené inzerci v tisku předseda strany Vize 2014 Aleš Hemer kvůli tomu, že šéf magistrátu Radovan Košťál je pouze pověřeným, a nikoli jmenovaným ředitelem. Jeho podpisy pod dokumenty o přípravě a realizaci voleb tak podle Hemerovy argumentace nemají mít odpovídající právní relevanci.

Hemer inzeráty oznámil, že se kvůli tomu obrátil na policii s tvrzením, že primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) se dopustil trestného činu maření voleb. Magistrát to striktně odmítl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zpochybňování legitimity a platnosti veškerých úkonů pověřeného ředitele Radovana Košťála, a tudíž i jeho kroků učiněných v souvislosti s přípravou nadcházejících komunálních voleb, je naprosto lživé, není podloženo faktickými údaji a je šířením poplašné zprávy. Magistrát voliče ujišťuje, že průběh voleb není nijak ohrožen,“ uvedla Hrubá.

Vše platí, potvrdilo Praze ministerstvo

Košťál nastoupil počátkem roku po rezignaci bývalého ředitele magistrátu Martina Trnky. Zákon říká, že jmenování ředitele úřadu musí podepsat ministr vnitra. Na to, že je Košťál pouze pověřen, opakovaně upozornila i Adriana Krnáčová (ANO).

Jenže ministerstvo vnitra, jehož je Krnáčová náměstkyní, v tom problém nevidí.

Podle Hrubé to městu jednoznačně potvrdilo před 14 dny, když písemně uvedlo: „K pověření Ing. Košťála, Ph.D., plněním úkolu ředitele magistrátu došlo v souladu se zákonem, platí rovněž, že veškeré úkony, které ,dočasně pověřený ředitel´ učinil, vykonával v souladu se svou pravomocí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám