Hlavní obsah

Zničená ruská technika v Praze připomíná hrůzy invaze na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze na Letné je k vidění zneškodněná vojenská technika ruské okupační armády. Přivezlo ji sem ukrajinské ministerstvo vnitra, které chce netradiční výstavou připomenout válečné hrůzy, která ruská invaze na Ukrajinu přinesla.

Do Prahy se vrátily ruské tanky. Tentokrát zničenéVideo: Novinky

 
Článek

K vidění jsou například poničený tank T-90, protitankový komplet Šturm, protiletadlový systém Buk nebo některé z více než 3000 raket a střel vypálených od začátku invaze ruskou armádou na ukrajinská města.

„Tato ruská technika je z černihivské oblasti a také z kyjevské oblasti. Ještě včera byla hrozbou ukrajinské svobodě a dnes je tady v Praze,“ řekl hrdě ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj.

Do ukrajinských přístavů připlulo prvních osm cizích lodí pro obilí

Zahraniční

„Tato výstava je důležitá, abychom si připomněli, že i my tady jsme ve válce proti Rusku, protože Rusko útočí nejen na Ukrajinu, ale také na Evropu, na celý civilizovaný svět,” řekl Novinkám pražský primátor Zdeněk Hřib. „A také je to určitá pocta ukrajinské armádě, protože díky ní nejsme v první linii, jsme tu v zázemí, ale to neznamená, že se nás válka netýká,“ dodal.

Zahájení výstavy se vedle českého ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nebo pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) zúčastnila také eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová, která ocenila solidaritu české společnosti s ukrajinskými uprchlíky.

Za pomoc z Česka poděkoval rovněž ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj. Mezi těmi, kdo se na zahájení výstavy přišli na Letnou podívat, byly vedle českých návštěvníků také desítky Ukrajinců.

Foto: Novinky

Na výstavu dorazily stovky lidí.

„Tato výstava je důležitá pro každého ukrajinského občana, ukrajinskou armádu. Pro více než 700 tisíc ukrajinských mužů, kteří jsou nyní v armádě, je důležité vidět, že Evropané tu techniku mohou vidět a také ty příšerné věci, které Rusové dělají," řekl Novinkám Monastyrskyj.

Výstava na pražské Letné potrvá do 24. července, už předtím byla ruská technika k vidění například ve Varšavě. Následně se přesune do Berlína, Paříže nebo Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám