Hlavní obsah

Žižkovský projekt architektky Jiřičné zatrhla UNESCO

Novinky, ČTK, ¨jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Projekt Centrum Nového Žižkova v Praze 3, který pro developerskou společnost Central Group navrhla architektka Eva Jiřičná, se musí změnit. Ve svém stanovisku to uvedla organizace světového kulturního dědictví UNESCO, podle níž by rozvlněné věže s plánovanou výškou do 100 metrů neměly přesahovat okolní zástavbu. V úterý to uvedl majitel developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Foto: Central Group

Návrh bude muset architektka přepracovat, UNESCO vadí výška domů.

Článek

„I když je tato nová podmínka UNESCO velmi specifická, nezbývá než ji respektovat, aby se v místě mohlo stavět. Ale protože návrh rozvlněných věží není možné snižovat, jelikož by stavby snížením zcela ztrácely své proporce, bude nyní ateliér Evy Jiřičné a Petra Vágnera návrh celé této lokality kompletně předělávat. Stavby budou výrazně nižší a řešené do formy městských bloků s velkým akcentem na zeleň, veřejný prostor a živý parter s mnoha drobnými obchody, službami, restauracemi a kavárnami,” uvedl Kunovský.

Původní projekt, v místě dřívějšího areálu Telecomu s 96 metrů vysokou telekomunikační věží, který Central Group představil před dvěma lety, počítal s tím, že zde vyroste zhruba 1000 bytů asi za šest miliard korun. Nejnižší z věží měla mít kolem 80 metrů, prostřední zhruba 90 metrů, nejvyšší neměla přesáhnout 100 metrů. Nyní se maximální výška bude moci pohybovat na úrovni 54 metrů. Central Group koupil budovu od společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) ze skupiny PPF v roce 2017.

Architektka Jiřičná budí debaty

Bydlení

Na křižovatce ulic Olšanská a Jana Želivského má nově vzniknout park s vodní plochou a uměleckým dílem. V lokalitě budou také oproti původnímu návrhu nájemní byty.

Foto: Central Group

Nejnižší z věží měla mít kolem 80 metrů, prostřední zhruba 90 metrů, nejvyšší do 100 metrů.

„Na rozpracování nové koncepce tohoto projektu nyní ateliér Evy Jiřičné a Petra Vágnera již pracuje, aby tento záměr mohl být do konce roku oficiálně představen politikům, úřadům i veřejnosti a mohlo začít jeho projednávání,” doplnil Kunovský.

Koncept rozvlněných věží s originální rozehranou architekturou a integrovanou zelení je podle Kunovského natolik zajímavý a unikátní, že se architektka a investor dohodli, že budou společně hledat jiné vhodné místo pro jeho realizaci.

Foto: Central Group

Poloha plánových bytových domů na Žižkově

„Již jednáme o dalších vhodných místech v Praze. Těch ale není mnoho, protože výškové stavby jsou v hlavním městě vždy velmi citlivou záležitostí. Pokud se vhodné místo v Praze nenalezne, pak jsme již dostali některé nabídky na koupi pozemků v Brně nebo Bratislavě. A pokud bychom se ani tam nedohodli, budeme hledat dále v zahraničí,” dodal Kunovský.

Věž Telecomu na Žižkově zbourají, nahradí ji tři kulaté věžáky s tisíci byty

Ekonomika

Architektku Jiřičnou proslavila především práce se sklem, kovem a betonem. Mezi její nejznámější stavby v Praze patří Oranžerie na Pražském hradě a hotel Josef na Starém Městě. Upravovala také interiéry Tančícího domu. V Londýně, kam po okupaci v srpnu 1968 emigrovala, navrhla například výstavní prostory muzea Victoria and Albert. Je nositelkou Řádu britského impéria, byla zvolena členkou Královské akademie umění a uvedena do Americké síně slávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám