Hlavní obsah

Zima vydrží už jen přes víkend

Až do konce týdne bude v Česku panovat zimní počasí. Vydatné sněžení sice ustane, ale od pátku nás čekají sněhové přeháňky a po ránu se mohou na mnoha místech objevit mrznoucí mlhy. Oteplovat se začne příští týden. Sněžení bude v nižších polohách střídat déšť a mrznoucí srážky, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 9.12.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Na srážky nejbohatším dnem z celého týdne bude čtvrtek. Sníh začal padat od brzkých ranních hodin, na jihu Česka spadly za hodinu tři centimetry nového sněhu.

„Zatímco v západní polovině území sněžení během odpoledne sláblo a přechodně i ustávalo, na východě území je trvalé a místy vydatné. Slábnout bude během druhé poloviny noci na pátek, ustávat bude během pátečního rána,“ řekla Honsová.

Podle jejích slov nás čeká největší sněhová nadílka v nižších polohách od začátku letošní meteorologické zimy.

Řidiči po celém Česku bojují s přívaly sněhu

Domácí

Jinak bude převládat velká oblačnost, bude zataženo až oblačno. Odpolední teploty se zastaví nejčastěji mezi –2 až 2 °C, na Českomoravské vrchovině bude pocitově –5 °C.

V pátek bude zpočátku dne v Čechách oblačno až polojasno, pouze ojediněle sněhové přeháňky. Ojediněle mrznoucí mlhy. Na Moravě a ve Slezsku bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky nebo sněžení.

Během odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek také na východě území.

A odpoledne se budou sněhové přeháňky vyskytovat pouze ojediněle. Ranní teploty se budou pohybovat mezi –1 až -5 °C. Odpolední teploty se zastaví nejčastěji mezi –2 až 2 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, ojediněle sněhové přeháňky. Během dne přechodně až polojasno. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty se budou pohybovat mezi –2 až -6 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na –2 až 2 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, ojediněle sněžení. Během dne místy až polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi –2 až -6 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na –1 až 3 °C.

Charakter počasí se začne měnit na začátku nového pracovního týdne. V pondělí bude oblačno až zataženo, zpočátku místy sněžení, které bude v Čechách přecházet v nižších polohách do deště, ojediněle i mrznoucího.

Ranní teploty se budou pohybovat mezi –2 až –6 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na –1 až 3 °C, v Čechách na 4 °C.

Meteorologové varovali před sněžením. Napadnout může až 25 centimetrů

Domácí

V úterý bude oblačno až zataženo, v Čechách místy déšť, ojediněle mrznoucí, na Moravě a ve Slezsku místy sněžení.

Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až –2 °C, na východě kolem –4 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 1 až 5 °C, na východě kolem 0 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, ojediněle déšť, na horách sněžení. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až –2 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 1 až 5 °C.

Foto: Windy

Předpověď sněžení dnes 9. prosince v 18 hod.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Momentka ze silnice u Větrného Jeníkova na Jihlavsku

Reklama

Výběr článků

Načítám