Hlavní obsah

Řidiči po celém Česku bojují s přívaly sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Varování meteorologů před silným sněžením se vyplnilo. V celém Česku od brzkého rána hustě sněží a přívaly sněhu komplikují situaci především řidičům. Nejhorší situace je na jihu Moravy, kde má podle předpovědi napadnout 15 až 20 centimetrů sněhu, a také v jižních Čechách. Silničáři nasadili veškerou techniku, kterou mají k dispozici. V Jihočeském kraji je to například 170 vozů.

Ranní sněžení na jihu Moravy přináší problémy řidičůmVideo: Policie ČR

 
Článek

Jihomoravském kraji je nejsilnější sněžení na Znojemsku. „Zesiluje sněžení na celém území oblasti. Na vozovky vyjíždějí všechny radlice i posyp. Vzhledem k rychlosti a síle sněžení je třeba počítat s místní nesjízdností a čekáním na odstranění sněhu z vozovky,“ uvedli tamější silničáři kolem 05:32 hodin.

V 06:49 hodin se pro nákladní auta uzavřela silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku.

V 07:15 hodin silničáři na Břeclavsku a Hodonínsku varovali před vznikem námrazy, silnice v těchto okresech a na Znojemsku pokrývala vrstva rozbředlého sněhu. Potíže měly ráno autobusy hromadné dopravy v Brně i řidiči na silnicích v kraji.

Sníh na silnicích na Brněnsku. Miroslav Homola, PrávoVideo: Miroslav Homola, Právo

V severní části Jihomoravského kraje zatím napadlo několik centimetrů mokrého sněhu. Hlavní silnice jsou sjízdné, na vedlejších cestách ale leží ujetá vrstva sněhu, která může klouzat. Sněžení tradičně přineslo komplikace na hlavním tahu 1/43.

Husté sněžení se silným provozem znamená dlouhé kolony mezi Lipůvkou a Černou Horou na Blanensku. Zdržení se již nyní počítá na desítky minut.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči na jižní Moravě vyjeli již k několika nehodám.

Meteorologové varovali před sněžením. Napadnout může až 25 centimetrů

Domácí

Komplikace působila i uvíznutá nákladní auta, která uzavřela dopravu především na vozovkách nižších tříd. Autobusy však také přestaly jezdit například na hlavní trase ze Znojma do Brna.

Spoje MHD v Brně měly až čtyřicetiminutová zpoždění, mimo Brno nejezdí některé spoje vůbec, jiné mají i hodinová zpoždění.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Jedna z nehod na silnicích jižní Moravy

Dopravní podnik doporučil používat pro cestování tramvaje, protože autobusy či trolejbusy měly problémy s jízdou do vyšších částí Brna jako jsou Kohoutovice či Lesná.

Silničáři rovněž varovali před jízdou na Břeclavsko, kde se k hustému sněžení přidala rovněž námraza. Podle předpovědi meteorologů má za čtvrtek napadnout v kraji sedm až 15 centimetrů sněhu, v jihovýchodní části kraje až 20 centimetrů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sníh na silnicích na Brněnsku

Na jihu Čech vyjížděli policisté nad ránem kvůli hustému sněžení k více než 40ti nehodám. Na řadě míst se tvoří kolony a v několika případech neudrželi řidič svá vozidla na silnicích. Kvůli havárii byla uzavřená i dálnice D 3.

„U Košic tam narazilo osobní vozidlo do dodávky, která stála u krajnice. Na čas musela být dálnice v místě uzavřená. Nyní už je průjezdná, ale tvoří se tam kolony a nabádáme řidiče k opatrnosti,“ sdělila Právu po deváté hodině mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová.

Upozornila, že na Trhosvinensku skončily před šestou hodinou ranní dvě auta v rybníce, když v obou případech se osádky vozidel naštěstí dokázaly samy z automobilů dostat ven.

„Před sedmou hodinou ranní se střetlo celkem 8 vozidel v obci Dubičné na Českobudějovicku, nehoda by měla být bez zranění. Po osmé hodině se střetly dva autobusy mezi obcemi Dvory a Horouty na Prachaticku,“ konstatovala mluvčí.

Na mnoha místech v kraji blokují dopravu kamiony.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Řidiči se ve čtvrtek ráno potýkali s náledím i v Křižíkově ulici v Českých Budějovicích.

Sněží v celém jihočeském kraji, problematicky sjízdné jsou silnice na Písecku v okolí Temešváru, na Strakonicku u Nišovic, na Českobudějovicku na trase Ledenice - Borovany, na Prachaticku v okolí Těšovic a Volar a na Jindřichohradecku u Červeného Hrádku a u Halámek.

Libereckém kraji komplikuje řidičům mrholení, které při teplotách pod nulou namrzá. Pozor by si proto měli dát lidé na chodnících i řidiči tam, kde se komunikace nesolí. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné, ve vyšších polohách sněží. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost.

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné s velkou opatrností. Viditelnost někde zhoršuje sněžení, místy se tvoří námraza. Sypače vyjely do Krušných hor. Na sněžení si musejí dát pozor řidiči na dálnici D8 na hranici se Středočeským krajem a na silnici I/7 za Chomutovem směrem k hranicím s Německem.

Námraza je v okolí Dobroměřic na Lounsku. Policisté řeší několik drobných dopravních nehod, a to v Ústí nad Labem a na Litoměřicku, žádná komunikace není kvůli tomu uzavřená.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sníh na silnicích na Brněnsku

V Ústeckém kraji bude podle předpovědi krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu dnes oblačno až zataženo, zejména na horách může slabě sněžit. Ojediněle se mohou objevit mrznoucí mlhy. Teploty vystoupí v nížinách ke dvěma stupňům Celsia.

Na menších silnicích v Pardubickém kraji zůstává ležet čerstvý sníh. Po solení je rozbředlý, často ale tvoří také uježděnou vrstvu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři.

Moravskoslezské silnice jsou sjízdné, má ale začít sněžit. V kraji by podle meteorologů mohlo během 24 hodin napadnout sedm až 15 centimetrů sněhu.

Pro nákladní vozy těžší 12 tun je stále uzavřený zhruba pětadvacetikilometrový úsek silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi Frýdlantem nad Ostravicí a částí Bílé Hlavatou. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Sníh v Boskovicích. Petr Kozelka, PrávoVideo: Petr Kozelka, Právo

Situace na silnicích v Olomouckém kaji je zatím klidná, sněžit začalo po sedmé hodině. Vozovky jsou většinou holé a mokré, místy se na nich začíná tvořit sněhová kaše.

Silničáři jsou v pohotovosti, podle předpovědi má sněžit v regionu po celý den a má napadnout od sedmi do 20 centimetrů sněhu, na jihovýchodě Moravy to může být ojediněle až 25 centimetrů.

V Královéhradeckém kraji musejí být řidiči opatrní zejména na Rychnovsku. Hlavní silniční tahy byly po chemickém ošetření většinou mokré, někde se zbytky rozbředlého sněhu.

Na silnici k hraničnímu přechodu Pomezní boudy v Krkonoších ležela ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu. Na hřebenech Krkonoš leží asi 40 centimetrů sněhu.

Zima vydrží už jen přes víkend

Domácí

V Karlovarském kraji noc přinesla jen poprašek sněhu. „U nás žádná kalamita není,“ uvedl šéf karlovarské krajské zimní údržby silnic Josef Bulka.

„Občas se vyskytne nějaké náledí, tak to posypeme a jede se dál,“ pokračoval. „Ale že by někdo něco stálo, nejezdilo a tvořily se kolony, tak to tu nemáme,“ dodal Bulka.

V Kraji Vysočina začalo sněžit ve tři hodiny ráno, klasické zimní potíže se tak stačily dostavit hned s nástupem ranního provozu.

I když zdejší armáda sypačů zareagovala okamžitě, stále přibývající sníh nebylo a není možné odstranit v jednom okamžiku ze všech míst.

A tak se začaly množit jak drobné kolize, při nichž naštěstí nikdo neutrpěl újmu na zdraví, tak volání řidičů kvůli špatně sjízdným úsekům. Hasiči několikrát vyjeli na pomoc zapadlým autům či autobusům, v kopcích se dostávaly do problémů kamiony.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Jak Právu řekl Petr Paštyka z dispečinku krajských cestářů, situace je v celém regionu víceméně stejná, po rozednění už začala výrazněji plnit funkci sůl, takže na hlavních tazích je aktuálně břečka.

Nejvyšší míru opatrnosti vyžaduje jízda po silnicích třetích tříd, posypaných drtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám