Hlavní obsah

Žena z Liberce, která se potkala s nakaženým Němcem, se koronavirem nenakazila

– Liberec • Aktualizováno

Podezření na koronavirus u ženy zaměstnané v libereckém závodu nadnárodní společnosti Webasto se nepotvrdilo. Oznámili to v pátek krajští hygienici. Žena přišla v Německu do kontaktu s mužem německé národnosti, u něhož tamní zdravotní orgány nakažení wuchanským koronavirem potvrdily. V německé centrále firmy onemocněli čtyři zaměstnanci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle šéfa krajských hygieniků Vladimíra Valenty byla žena s nakaženým v dostatečně dlouhém kontaktu, aby byl přenos viru reálný. „Neměla ale žádné příznaky onemocnění a od čtvrtečního večera už víme, že virus se u ní nepotvrdil. Ještě před tím, než jsme znali výsledky, jsme této osobě nařídili domácí izolaci a v ní v rámci předběžné opatrnosti ještě zůstává,“ uvedl Valenta.

Vyhlášení karantény v zaměstnání ženy, tedy v libereckém závodu Webasto, podle něj hygienici neplánují.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„S firmou jsme ale v denním kontaktu a máme díky nim podrobný přehled o tom, jak německý zdravotní orgán vyhodnocuje všechny další osoby, které byly s německými zaměstnanci v kontaktu. K němu došlo v Německu,“ doplnil šéf libereckých hygieniků.

Pokud by touto cestou vzniklo podezření na nakažení u dalšího českého zaměstnance postupovali by stejně jako v případě ženy v domácí izolaci.

Firma Webasto vyvíjí topné a klimatizační technologie do automobilů. Všichni nakažení pracují v centrále společnosti ve Stockdorfu u Mnichova. Firma zrušila všechny pracovní cesty do Číny a zaměstnanci v centrále nemají chodit do práce, mají pracovat z domova. Firma má 13 400 zaměstnanců a roční obrat 3,4 miliardy eur. Po světě má přes 50 poboček, jednu i v čínském Wu-chanu.

Česká pobočka firmy Webasto nechce s médii komunikovat, odkazuje na svou německou centrálu.

V České republice se do čtvrtka testovalo kvůli novému typu koronaviru 34 vzorků, žádný z nich nebyl pozitivní. Nemocí se na světě nakazilo téměř 9700 lidí, většinou v pevninské Číně, kde jich 213 zemřelo.

USA vyhlásily kvůli koronaviru stav zdravotní nouze

Svět

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek večer vyhlásila kvůli onemocnění globální stav zdravotní nouze. V Evropě byla nákaza virem potvrzena ve Francii, Německu, Itálii, Finsku a Velké Británii. České ministerstvo zahraničí kvůli koronaviru pozastavilo vydávání víz pro čínské občany a nepřijímá v Číně ani nové žádosti o víza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám