Hlavní obsah

Zemřel bývalý poslanec Stanislav Huml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemřel dopravní expert, bývalý policista a exposlanec Stanislav Huml. O jeho skonu informoval server iDnes s odkazem na jeho syna. Zemřel po krátké nemoci 28. prosince. Bylo mu 66 let.

Foto: Novinky

Stanislav Huml

Článek

„Drazí přátelé, známí a podporovatelé našeho táty. S obrovským zármutkem Vám musím oznámit, že po krátké nemoci nás včerejšího dne 28. 12. 2021 navždy opustil bývalý policista, bývalý poslanec, otec, děda, manžel, správný a čestný muž - Stanislav Huml. Poslední rozloučení proběhne v rodinném kruhu. Prosíme o respektování soukromí,” napsal na Facebook Stanislav Huml mladší.

Z řadového policisty se Huml vypracoval až na ředitele středočeské dopravní policie. Po odchodu z aktivní služby spolupracoval s TV Nova na dopravním zpravodajství.

Politická kariéra

Poprvé se pokoušel dostat do parlamentu v roce 2006 za stranu SNK Evropští demokraté. Ta se ale ve volbách propadla.

O čtyři roky později se mu to už podařilo. Huml kandidoval jako nezávislý za Věci veřejné a ze sedmého místa se dostal do Sněmovny díky preferenčním hlasům. Získal jich 6290. Protože nesouhlasil s kladným postojem tehdejšího předsedy strany Radka Johna k odbojové skupině bratří Mašínů a v souvislosti s kauzou financování poslanců Věcí veřejných Vítem Bártou, vystoupil z poslaneckého klubu.

Ve Sněmovně začal spolupracovat se sociálními demokraty a v roce 2012 se stal členem ČSSD. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 kandidoval za ČSSD ve Středočeském kraji a byl zvolen, přestože byl na kandidátce až 12. v pořadí a poslanců ČSSD bylo zvoleno v kraji šest.

Současně s poslaneckým mandátem obhájil v komunálních volbách v roce 2014 post zastupitele města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, když vedl kandidátku ČSSD.

V roce 2016 kandidoval do Senátu, ale neuspěl. Mandát ve Sněmovně už neobhajoval a v roce 2018 neuspěl s obhajobou postu zastupitele  města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

Kontroverzní postoj

Huml na sebe v roce 2014 upozornil kontroverzním výrokem o tenistce Petře Kvitové. Kritizoval ji za to, že se z daňových důvodů přestěhovala do Monaka. Radiu Impuls řekl, že lidé, kteří se přihlásí do jiného státu, by měli přijít o české občanství.

Tento postoj však vzbudil nesouhlasné reakce politiků napříč spektrem, včetně prezidenta republiky Miloše Zemana a předsedy vlády Bohuslava Sobotky.

Reklama

Výběr článků

Načítám