Hlavní obsah

Aktivita hrabošů může mít fatální následky, běží nám čas, tvrdí zemědělci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemědělský svaz se ve čtvrtek vyjádřil k boji s hraboši, kteří na jihu Moravy ničí úrodu. Ochránci přírody a zvířat se přou se zemědělci o možnost plošné aplikace jedu Stutox II. Podle zemědělců je třeba konat, protože hraboši by mohli zničit i ozimy.

Záznam: TK Zemědělského svazu k nálezu uhynulých zajícůVideo: ČTK

 
Článek

Aplikace jedu mimo nory je nyní zakázána, nicméně vyšlo najevo, že na Brněnsku došlo k jeho plošné aplikaci. Myslivci v minulých dnech našli v Žatčanech na Brněnsku mrtvé zajíce, přičemž u dvou je podle veterinářů pravděpodobné, že mohli uhynout po pozření jedu na hlodavce.

Šéf zemědělského svazu Martin Pýcha si ve čtvrtek na tiskové konferenci položil otázku, jak se mohli zajíci otrávit. Museli by totiž zkonzumovat 40 až 60 granulí přípravku, což je při plošném rozmístění nepravděpodobné, neboť již po konzumaci několika granulí by se u zvířete dostavilo zvracení a nechutenství.

Jako možné vysvětlení se podle něj nabízí nedodržení technologického postupu, což však bude potřeba vyšetřit. Než se tak stane, doporučuje svaz ponechat výjimku k plošné aplikaci jedu pozastavenou.

Zemědělci nicméně poukazují na to, že přípravek na stejné bázi a silnějšího složení se používá například na Slovensku, odkud žádné úhyny zvířat hlášeny nejsou.

Foto: Profimedia.cz

Hraboš polní

„Nám běží čas,“ dodal Pýcha s poukazem na situaci, kdy mohou hraboši zničit zemědělcům po letošní úrodě i ozimy. Hraboši v kombinaci se suchem by tak pro hospodaření některých farmářů mohli mít fatální následky. Vyzval proto ke zklidnění emocí a věcné diskusi zemědělců i ochránců přírody. „Tu situaci je třeba řešit, jsme v situaci, kdy škody budou narůstat,“ dodal.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský minulý týden povolil rozhazování jedu Stutox II kvůli přemnoženým hrabošům. Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení pozastavilo. Podle ministerstva zatím lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců.

Ministerstvo životního prostředí a ekologické organizace upozorňovaly na to, že plošná aplikace jedu může ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky. Zemědělci namítají, že jen plošná aplikace jedu může zamezit kalamitě, kterou přemnožení hraboši způsobují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám