Hlavní obsah

Hodili jste do toho vidle, stěžovali si zemědělci u hraboších děr ministerské delegaci

Právo, Milan Vojtek

Nic o tom nevíte a jen vše komplikujete. Zbytečně taháte politiku do problému. Ostrou kritikou uvítali zemědělci na Břeclavsku zástupce ministerstva životního prostředí na obhlídce úrody zničené hraboši.

Sad ve Velkých Bílovicích je prošpikovaný děrami od hrabošůVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Zemědělce rozvášnil názor ministerstva životního prostředí, které označilo za protiprávní rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Krok, který umožnil plošnou aplikaci přípravku Stutox II proti přemnoženým hrabošům, je dle ministerstva v rozporu se zákonem o ochraně přírody. Po kritice ÚKZÚZ povolení zrušil.

„Mohlo se to řešit, ale ministerstvo hodilo do problému vidle. Nám nejde o plošné ošetření dvaačtyřiceti okresů, ale o řešení skutečně problémových míst, to je pětadvacet okresů. Ani tam by to nebyl celý okres, ale jen vytipované lokality,“ uvedl prezident Agrární Komory ČR Zdeněk Jandejsek.

Zdůraznil, že dávka je stanovená maximálně deset kilogramů na hektar, to je zhruba šest granulí na metr. Hraboš po konzumaci mizí v noře, takže liché jsou podle něj i zvěsti o tom, jak dravci budou požírat otrávené hraboše. Podle Jandejska na problém poukazovali již na jaře. V některých lokalitách prý hlodavci zlikvidovali sto procent úrody.

„Nyní se rozhoduje o zbytku letošní úrody, a jestli příští rok bude co sklízet,“ dodal Jandejsek.

Z páru hrabošů na začátku roku může být na jeho konci na 2500 jedinců. Na hektaru polí jich jsou až statisíce. „Pokud jste o problému s hraboši věděli už v dubnu a řešíte jej až nyní, je to manažerské pochybení, ale nikoliv na straně ministerstva,“ řekl náměstek pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny Vladimír Dolejský.

Tvrdí, že už dávno bylo možné jednat o výjimkách pro jednotlivé případy a že se tak nestalo, není vina ministerstva.

Zemědělci ale nesouhlasí. Jsou prý případy, kdy hraboši zaútočili a napáchali škody v krátkém čase. „Bylo to otázkou několika dnů. Vedle sklidili obilí, vzápětí se hraboši přestěhovali k nám do sadu. Do týdne, osmi dnů zničili celý sad,“ uvedl ředitel společnosti AGRO Maryša Zdeněk Huták při návštěvě oploceného pozemku u Velkých Bílovic.

Meruňkové stromy jsou zničené - hraboši okousali kůru a strom zbavený možnosti průchodu živin umírá. „Škoda je jen u nás půldruhého milionu korun,“ dodal Huták.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sadař Huták ukazuje meruňky okousané od hrabošů

Že se situace s hraboši letos zhoršila, připouští i jednatel ekofarmy VH Agroton ve Velkých Hostěrádkách Martin Hutař. Přesto si nestěžuje – zkoušejí to proti hrabošům s orbou, střídají plodiny, dávají bidýlka pro dravce a podobně.

„Díky tomu máme ztráty na obilovinách minimální, nejvíce máme ztráty na dvouletých vojtěškách, zhruba deset až 15 procent. Hraboše stejně nikdy nevyhubíme, je to součást přírody. Je lepší dělat prevenci, než dodatečnými zásahy něco hasit, i když ne vždycky samozřejmě všechno odhadneme správně,“ řekl Hutař.

„My také v sadu pamatujeme na šetrný přístup, máme tady na třicet hnízd sovy pustovky, a navzdory tomu jsou stromy zničené,“ posteskl si sadař Huták.

Podle šéfa Agrární komory není čas na debaty, je třeba urychleně jednat. „Škody dosáhnou miliardy korun, je šance tomu rychle pomoci, jen do toho nesmí mluvit laici. O kompenzacích teď nechci mluvit, až vyřešíme tento stav,“ apeloval na urychlené řešení problému Jandejsek.

Reklama

Výběr článků

Načítám