Hlavní obsah

Zemanova kampaň vyšla na 23 miliónů

– Praha

Volební kampaň Miloše Zemana, kterou prezident podle svých slov nevedl, vyšla formou bezúplatných plnění na 22,7 miliónu korun. Zprávu o financování volební kampaně spolu s prezidentem zatím odevzdalo sedm z devíti kandidátů. V pondělí o tom informoval člen vedení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Tomáš Hudeček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezidentské volby se uskutečnily v lednu, funkci v nich obhájil Miloš Zeman. Náklady na kampaň Zeman na svém volebním webu vyčíslil na 22,7 miliónu korun, šlo o takzvaná bezúplatná plnění poskytnutá například od spolku Přátelé Miloše Zemana nebo od Strany práv občanů.

Na finančních darech dostal Zeman více než 4,5 miliónu Kč, peníze ale nepoužil, zůstatek na účtu byl převeden na veřejně prospěšný účel. Seznam dárců zabírá 600 stran, nejčastěji jde o dar jeden haléř – což souvisí s tím, že minimální částku někteří lidé využívali k publikování vzkazů na Zemanově transparentním účtu [celá zpráva]. V seznamu však figurují i desetitisícové částky.

„Z devíti kandidátů nám dosud (asi do 14.00) v nějaké formě zprávu zaslalo sedm z nich. Zda jsou jejich zprávy v pořádku, to budeme zjišťovat posléze,” uvedl Hudeček.

Úřad očekává celkem 29 zpráv, devět od kandidátů, 11 od těch, jejichž přihlášky ministerstvo vnitra odmítlo, a také od těch, kteří například sbírali na kandidaturu podpisy, ale přihlášku nepodali.

Nejvíce utratil Drahoš

Ze zpráv na volebních webech například plyne, že kandidatura finalisty prezidentské volby Jiřího Drahoše vyšla bezmála na 50 miliónů korun, což je pravděpodobně nejvíce ze všech kandidátů. Michala Horáčka vyšla kampaň asi na 39,9 miliónu korun, Mirka Topolánka zhruba na 18,1 miliónu korun, Pavla Fischera na 8,3 miliónu.

Na prezidenta kandidovalo devět lidí. Kromě Zemana to byli Jiří Drahoš, Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Jiří Hynek, Petr Hannig, Vratislav Kulhánek a Marek Hilšer.

Ministerstvo odmítlo žádosti Josefa Tomana, Petra Blahy, Daniela Felkela, Oldřicha Fialy, Romana Hladíka, Terezie Holovské, Libora Hrančíka, Davida Chadimy, Anny Kašné, Martina Ludačky a Karla Světničky. Za nedodání zprávy o financování hrozí pokuta 10 tísíc až 100 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám