Hlavní obsah

Zeman vs. Bartík: spor pokračuje

Právo, pko

Spor prezidenta Miloše Zemana a bývalého brněnského politika a aktivisty Svatopluka Bartíka znovu posoudí soud. Tentokrát argumenty znesvářených stran rozetne Krajský soud v Brně, kam se Zeman i Bartík odvolali. Senát soudce Michala Ryšky má jednání naplánované na příští týden.

Foto: MIlan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně

Článek

Jádro sporu je ve čtyři roky starém facebookovém prohlášení exradního z Brna-středu Bartíka. Ten před prezidentskými volbami napsal, že Zeman má rakovinu, odmítá ji léčit a zbývá mu jen pár měsíců života.

Informaci obhajoval tím, že lidé mají právo vědět, jak je na tom prezident se svým zdravím. Později svůj status smazal s tím, že nečekal tak negativní odezvu.

Nazval ho „sviní“

Prezident Zeman, který ve volbách úspěšně svůj mandát obhájil, Bartíka nazval „sviní“ a hradní mluvčí Jiří Ovčáček si přisadil „lidským odpadem“. Zeman následně Bartíka zažaloval ve sporu na ochranu osobnosti o pět milionů korun.

Panu inženýrovi se omluvím, slíbil Bartík. Tvrdil, že Zeman má rakovinu

Domácí

Brněnský městský soud po dlouhém jednání nakonec ústy soudce Radka Malenovského rozhodl, že Bartík musí prezidentovi zaslat omluvný dopis, k tomu 250 tisíc korun odškodného, a ještě bývalého radního zavázal k platbě soudních nákladů.

Zeman se prostřednictvím svého advokáta Marka Nespaly odvolal s tím, že nadále požaduje plnou finanční satisfakci, kterou chce použít na dobročinné účely. Odvolal se i Bartík, který taktéž nebyl spokojen s výší částky, kterou měl zaplatit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám