Hlavní obsah

Spor Zemana s Bartíkem o rakovinu se mění v tajnůstkářský střet za zavřenými dveřmi

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U brněnského městského soudu pokračuje spor na ochranu osobnosti mezi prezidentem Milošem Zemanem a bývalým radním radnice Brno-střed Svatoplukem Bartíkem kvůli Bartíkovu tvrzení, že Zeman má rakovinu. Soud se v úterý zaobírá Bartíkovými finančními poměry, ovšem za zavřenými dveřmi, neboť bývalý radní nechtěl, aby se jeho příjmy a náklady řešily veřejně.

Svatopluk Bártík a advokát Marek Nespala u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soudce Radek Malenovský už veřejnost jednou ze soudní síně vyloučil při minulém jednání ve chvíli, kdy se jednalo o Zemanově zdravotním stavu. Ve středu se veřejnost musela ze soudní síně znovu odebrat poté, co Zemanův advokát Marek Nespala začal komentovat Bartíkem předložené důkazy dokládající jeho finanční situaci.

„Takže mně ty jeho příjmy a výdaje nevycházejí,“ začal Nespala a v tu chvíli Bartík se svým advokátem Pavlem Uhlem začali protestovat proti veřejnému jednání.

Pirátům bude radit muž, který šířil fake news

Domácí

Když Nespala poté prohlásil, že hodlá Bartíkovy tvrzené poměry rozebrat „do haléře“, soud na návrh Bartíka vyloučil veřejnost. Soud se jeho majetkem zaobírá proto, aby mohl určit částku pro případný finanční postih, která by pro něj nebyla likvidační.

Počátek celého sporu se datuje na konec roku 2017, kdy Bartík před lednovými volbami prezidenta napsal na Facebooku, že Zeman má rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života.

Soud definitivně rozhodl: Zeman jednal nezákonně, o Fajtovi musí rozhodnout znovu

Krimi

Bartík tvrzení později stáhl s komentářem, že nečekal takovou negativní vlnu vůči Zemanovi ani vůči sobě.

Hrad jej za jeho slova o zdraví Zemana zažaloval. Prezidentská kancelář v žalobě na ochranu osobnosti požaduje po Bartíkovi omluvu a pět milionů korun.

Zeman podal kasační stížnost kvůli jmenování Ošťádala profesorem

Domácí

Není vyloučeno, že za zavřenými dveřmi bude jednání pokračovat. Nespala totiž prohlásil, že Bartíkovy finance bude probírat i ve své závěrečné řeči, pročež bývalý radní požadoval, aby i závěrečná řeč byla pronesena neveřejně. Nespala protestoval s tím, že by tak došlo k porušení rovnosti zbraní, neboť Bartík a Uhl by mohli řečnit veřejně a on nikoli. Na to Uhl reagoval alternativním návrhem na to, aby byly obě závěrečné řeči proneseny s vyloučením veřejnosti.

Soud už skončil dokazování. Neproběhnou tak například navrhované výslechy hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, Zemanových lékařů nebo Bartíkovy bývalé manželky.

Soud byl nakonec odročen na 11. září, kdy proběhnou závěrečné řeči a měl by padnout rozsudek. Soudce naznačil, že nevyhoví snaze o vyloučení veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám