Hlavní obsah

Zeman k Ukrajině: Ruský postup zvyšuje riziko války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v úterý vyjádřil k situaci na východě Ukrajiny. Vstup ruské armády na území obou separatistických republik podle něj zvyšuje riziko vojenského konfliktu.

Foto: ČTK

Miloš Zeman jmenuje nového předsedu Nejvyššího správního soudu.

Článek

„Vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení,”  citoval v úterý dopoledne prezidenta mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Na rozdíl od jiných českých vládních i opozičních politiků i ostatních evropských státníků chování Ruska neodsoudil ani neoznačil za porušení mezinárodního práva.

Počátkem února v rozhovoru pro CNN Prima News  Zeman tvrdil, že Rusové „nejsou blázni“ a útok na Ukrajinu by pro ně znamenal čistý zisk jenom v tom, že dají Ukrajině jakési vojenské varování, ale znamenal by pro ně daleko větší ztrátu v podobě nejrůznějších sankcí.

Pavel: Jestli se Putin rozhodl potrestat zlobivou Ukrajinu, jednat už nebude

Zahraniční

Tento názor zopakoval i minulý týden pro deník Mf Dnes. „Rusové nejsou blázni, aby se pouštěli do operace, která jim přinese více škody než užitku,” řekl doslova s tím, že zprávy o chystané ruské invazi jsou další blamáží amerických tajných služeb.

„Už před několika dny jsem řekl, že podle mého názoru žádná válka nebude,” tvrdil Zeman.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí večer oznámil, že je nezbytné uznat nezávislost republik vyhlášených v roce 2014 proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny. S vůdci Doněcké a Luhanské lidové republiky následně podepsal dekrety, které mají podle pozorovatelů Rusku posloužit jako právní základ pro vyslání vojáků do Donbasu. Krátce nato Moskva vyslala do obou povstaleckých regionů na východě Ukrajiny vojenské jednotky, které označila za „mírovou misi”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám