Hlavní obsah

Zeman popřál zdraví i bolest z myšlení, pustil se do ekologů

Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman začal čtvrteční vánoční poselství optimisticky, pak se ale tvrdě pustil do bojovníků proti klimatickým změnám. Zkritizoval také pomalost soudních a stavebních řízení. Kromě zdraví a radosti popřál v čtvrthodinovém vystoupení lidem i bolest z myšlení.

Prezident Miloš Zeman popřál bolest z myšleníVideo: TV Nova

 
Článek

„Nechci přát jen zdraví, štěstí a dlouhá léta,” řekl Zeman. „Chtěl bych vám popřát bolest. Ale víte, jakou bolest? Takovou bolest, o které mluvil Tomáš Masaryk, když řekl, že myšlení bolí,” dodal.

„Chtěl bych vám všem popřát, abyste i nadále byli svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí svůj vlastní názor a nenechají se nikdy manipulovat,“ dodal s tím, že ti, kdo na sociálních sítích někdy zlostně nadávají, aniž by měli argumenty, nejsou partnery pro diskuze. Zdůraznil, že z diskuze by se však neměl nikdo předem vylučovat.

Občanům popřál především zdraví a zmínil, že se svýma bolavýma nohama ví, jak je důležité. Také popřál štěstí a životní úspěch, i když ho mohou mnozí lidé závidět.

Babiš, ČSSD, KSČM a SPD chválí Zemanův projev. Podle pravice neřekl nic nového

Domácí

„Souhrnně řečeno, přeji vám radost ze života. Všechno nejlepší a krásný nový rok,“ zakončila hlava státu poselství.

Kritika bojovníků proti klimatickým změnám

Velkou část projevu Zeman věnoval lidem, kteří upozorňují na klimatické změny, přičemž dal najevo pochybnosti o tom, že by je nutně vytvářeli lidé: „Z diskuzí o klimatických změnách se stává nové náboženství, a dovolte mi proto, abych byl kacířem. Již miliony let se na této planetě střídají teplá a chladná období. A nejsem si jist, zda základem oteplování je právě lidská činnost, ale ne třeba pohyby zemské osy.“

Zeman zmínil i osud Grónska, které bylo zelené, než přišla malá doba ledová. Lokálně nestabilní klima v období vikinského osídlení ale podle klimatologů neodporuje teorii o globální změně klimatu.

Boj proti klimatickým změnám má podle Zemana velmi i přízemní důsledky. „Mluvím o podpoře obnovitelných zdrojů. ČR vydává na obnovitelné zdroje, zejména solární a větrnou energetiku, desítky miliard korun ročně. Tyto zdroje jsou dotovány ve prospěch solárních baronů. Ve skutečnosti ale produkce solárních elektráren představuje pouhá tři procenta,“ řekl Zeman. Souhrnný podíl obnovitelných zdrojů, které Zeman kritizoval jako celek, ale činil za rok 2018 podle údajů ERÚ téměř 11 procent.

Obnovitelné zdroje jsou podle Zemana nestabilní. Varoval před tím, aby se v Evropě, která přispívá k celosvětovému znečištění emisemi devíti procenty, nezačalo rozhodovat jen na základě zelených kritérií, protože pak by výrobci přešli jinam a „z Evropy by se stal ekologický skanzen s nižší životní úrovní”.

Brzdou je i pomalost

Zeman začal své poselství stejně jako při projevu k velvyslancům: „Vítejte v úspěšné zemi, v zemi, která má nejnižší nezaměstnanost v EU, která má relativní nízké zadlužení a dluh stále klesá, v zemi, kde roste průměrná mzda a starobní důchody“. Hned ale dodal: „Která země problémy nemá?“

„Teď bych problém shrnul do jediného slova - pomalost,“ pokračoval prezident. „Pomalost soudních řízení, pomalost stavebních řízení, pomalost výstavby dopravní infrastruktury,“ dodal.

Hlava státu zmínila vleklé procesy s H-Systemem i s nákupem transportních letadel CASA a také to, že odsouzení Davida Ratha přistiženého s úplatkem v ruce trvalo sedm let.

Zeman hájil nový stavební zákon: „Chceme-li překonat bytovou krizi, je zrychlení stavebního řízení nutnou, i když ne jedinou podmínkou.“ Připomněl, že v délce stavebního řízení jsme na 162. místě na světě na úrovni Burkiny Fasso.

Prezident pochválil vládu za to, že předložila národní investiční program s horizontem 30 let, protože některé velké projekty překračují funkční období jakékoli vlády. Zmínil, že jsou v něm i termíny. Podle kritiků ale není materiál žádným plánem, nýbrž jen prostým soupisem toho, co bude potřeba zaplatit, aniž by bylo jasné z čeho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám