Hlavní obsah

Zeman podepsal odklad EET i delší ošetřovné

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman v pátek podepsal zákon, který odkládá elektronickou evidenci tržeb (EET) do konce roku 2022. Podepsal i navýšení a prodloužení ošetřovného nebo kompenzace pro podniky v oblasti kultury.

Foto: ČTK

Projev Miloše Zemana.

Článek

Důvodem k odkladu EET je podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) snaha ulevit podnikatelům v době koronavirové epidemie. Povinnost EET byla prozatím zrušena do konce letošního roku.

Ošetřovné bude stát vyplácet po celou dobu uzavření škol, odklepla Sněmovna

Domácí

Prezident podepsal také změnu u ošetřovného. To bude stát vyplácet zaměstnancům za celou dobu uzavření škol kvůli epidemii nebo nařízené karanténě dítěte. Dávka bude činit 70 procent denního vyměřovacího základu, při plném úvazku nejméně 400 korun za den. V případě částečného úvazku se částka bude příslušně krátit.

Zeman podpořil také kompenzace pro kulturu. Pořadatelé zrušených akcí dostanou právo vrátit již uhrazené vstupné až na podzim roku 2022. Lidé navíc budou moci dál žádat organizátory o poukaz na náhradní nebo odloženou akci místo peněz.

Odklad EET se prodlouží do konce roku 2022, podpořili poslanci

Domácí

Prezident podpořil i pomoc podnikům, které prokážou, že v důsledku šíření nákazy koronaviru nemohou do tří let splnit všeobecné podmínky již schválené investiční pobídky, ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) jim bude moci prodloužit lhůtu až o dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám