Hlavní obsah

Zeman nepochopil, že nebudeme skákat, jak Čína píská, vzkázal Hřib na Hrad

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman nepochopil, že politika jedné Číny neznamená, že Praha bude tancovat tak, jak Čína píská, vzkázal hlavě státu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Reagoval tak na prezidentův výrok o tom, že respektuje rušení vystoupení českých umělců v Číně jako trest za chování právě pražského primátora.

Foto: Koláž Novinky.cz

Zdeněk Hřib (vlevo) a Miloš Zeman

Článek

„Pan prezident bohužel nepochopil, že ,politika jedné Číny‘ neznamená, že budeme tancovat přesně tak, jak Čína píská. Namísto svých čínských poradců a čínské firmy Huawei, která sponzoruje Pražský hrad, by měl raději naslouchat českému ministerstvu zahraničí,” reagoval pro Novinky primátor Zdeněk Hřib na prezidentova slova.

Hřib zároveň prezidentovi nabídl schůzku na magistrátu, během níž mohou probrat například i téma zpřístupnění dlouhodobě uzavřeného Jeleního příkopu u Hradu pro veřejnost. „Rád pana prezidenta přivítám v ,podhradí‘ na magistrátu k diskuzi nad tímto tématem,” pokračoval Hřib.

Sporný článek nemá ve smlouvě ani Londýn nebo Riga

Slovní přestřelka mezi Hradem a primátorem právě kvůli zrušenému článku již trvá několik měsíců. Současná rada českého hlavního města chce odstranit bod, kterým Praha souhlasí s politikou jedné Číny, jež neuznává nezávislost Tchaj-wanu; podle pražské radnice se takové formulace do smlouvy mezi městy nehodí.

Článek o respektování politiky jedné Číny, který chce Praha ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstranit, nemá podle Hřiba v obdobných smlouvách ani Londýn nebo třeba Riga. Není tak podle něj důvod, proč by ho měla mít zrovna Praha.

Čína v reakci na vyjádření pražské radnice rozhodla například o zrušení vystoupení Pražského filharmonického sboru. Právě taková reakce je podle Zemana odveta, která se dala očekávat.

„Pan primátor Hřib zasel vítr a my všichni teď sklízíme bouři. Já sám se nedomnívám, že je rozumné rušit kulturní akce. Ale na druhé straně musím respektovat, že je to odveta za to, že pan primátor Hřib se zřejmě domnívá, že může prezentovat nezávislou pražskou politiku, která není politikou jedné Číny,” řekl Zeman, který ve čtvrtek končí státní návštěvu Srbska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám