Hlavní obsah

Jen kazíte pověst Číny v Česku, vytkl Zaorálek velvyslanci rušení koncertů

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se při pondělním jednání s čínským velvyslancem v ČR Čang Ťien-minem ohradil proti rušení koncertů českých souborů v Číně. Podle Zaorálka to poškozuje obraz Číny u české veřejnosti a velvyslanec jako zástupce čínské strany v Česku nese za tyto kroky odpovědnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Zaorálek býval šéfem české diplomacie. Před začátkem jednání vlády řekl, že čínská strana postupuje jednoznačně proti předchozím dohodám.

Uvedl, že je připraven vrátit se k pozitivní spolupráci obou zemí v kultuře pouze za podmínky, že obě strany k sobě budou přistupovat se vzájemným respektem a budou vnímat své odlišnosti.

„Řekl jsem, že nechci poslouchat žádné řeči o spolupráci, pokud se na čínské straně nezmění činy. Tady jde o to, aby ta praxe okamžitě skončila, jinak si nedovedu představit spolupráci v kulturní oblasti," uvedl Zaorálek.

Vyhazují do povětří to, čeho se v česko-čínských vztazích dosáhlo
ministr kultury Lubomír Zaorálek

Ministr s nadsázkou dodal, že začíná mít pocit, že se brzy v Číně nebudou smět hrát díla Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetany jen kvůli tomu, že skladatelé dlouho pobývali v Praze.

„Upozornil jsem pana velvyslance, že nese odpovědnost za podobu česko-čínských vztahů. Já jsem se snažil v nich udělat krok dopředu a rozvíjet je v řadě oblastí včetně kultury, ale v poslední době jsem zděšen. Praxe je v přímém rozporu s tím, co jsme dohodli," připomněl své působení v čele diplomacie.

Čínské úřady odložily turné orchestru PKF – Prague Philharmonia a zrušily plánovaná vystoupení Pražákova kvarteta, Symfonického orchestru Českého rozhlasu a naposledy Guarneri Trio Prague. Zdůvodnily to tím, že tělesa mají v názvu slovo Praha.

Ta začala Číně vadit po prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o změně takzvané sesterské smlouvy. Z ní chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Zaorálek velvyslance upozornil, že v posledních letech bylo vykonáno mnoho pro rozvoj česko-čínských vztahů ve všech oblastech včetně kulturní. Poslední vývoj ale podle ministra vztahy poškozuje a zpochybňuje dosavadní úsilí.

„Řekl jsem velvyslanci, že jsem připraven se vrátit ke kulturní spolupráci za předpokladu, že skončí kroky, které jsou nepřijatelné a vyhazují do povětří to, čeho se v česko-čínských vztazích dosáhlo," uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám