Hlavní obsah

Zeman: Mlsna je velice vhodný kandidát na předsedu ÚOHS

Dosavadní náměstek ministra vnitra Petr Mlsna je podle prezidenta Miloše Zemana velice vhodným kandidátem na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zeman to řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD).

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman

Článek

Současný předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj předal svou rezignaci na funkci Zemanovi ve středu. Z čela úřadu se rozhodl odstoupit k 1. prosinci. Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS v poslední době čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém.

Média už dříve uváděla, že by Rafajovým nástupcem mohl být Mlsna, podle Lidových novin ho do čela úřadu prosazuje právě Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice. Zeman v MfD uvedl, že je to velice vhodný kandidát. „Kéž by takových bylo víc,” dodal.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) by se měl stát náměstek ministra vnitra Petr Mlsna (na snímku z 25. července 2016)

Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci. V prohlášení zaslaném ČTK Rafaj dále uvedl, že se on a jeho rodina stali terčem vykonstruovaných a nepravdivých obvinění, která byla následně publikována v různých médiích.

„Považuji to za výsledek osobní msty některých zadavatelů, kteří nedokázali přijmout nezávislé rozhodnutí úřadu,” uvedl. K rezignaci se podle prohlášení rozhodl proto, aby „nadále neposkytoval záminku pro útoky proti úřadu, a nedopustil tak další snižování jeho autority a zcela nespravedlivé znevažování práce desítek kvalitních odborníků na soutěžní právo, veřejné zakázky, veřejnou podporu i významnou tržní sílu”.

Zeman přijal Rafaje ve středu na zámku v Lánech, poděkoval mu za vykonanou práci a popřál mu úspěch v dalším působení v jiných oblastech.

Rafaj přinesl Zemanovi rezignaci

Domácí

Reklama

Související články

Zeman doporučil Rafajovi rezignaci

Prezident Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj by měl do konce roku rezignovat, složení funkce mu na schůzce doporučil prezident Miloš...

Hrad chce Rafaje nahradit Mlsnou

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) by se měl stát náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, píšou Lidové noviny (LN). Podle nich prosazuje...

Rafaj přinesl Zemanovi rezignaci

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj rezignoval. Rezignaci k začátku prosince předal na setkání prezidentovi Miloši Zemanovi, který jej ve středu přijal na...

Výběr článků

Načítám