Hlavní obsah

Zeman má nakročeno do klání o Hrad, chybí mu jediný podpis

Právo, Jiří Ovčáček

Expremiér a čestný předseda Strany práv občanů-zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman má velmi blízko ke vstupu do prezidentského klání v přímé volbě. Podle zjištění Práva se pod jeho kandidaturu podepsalo devět senátorů. Potřeba jich je přitom deset.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Článek

Zajímavé je, že mezi podporovateli figurují především senátoři z řad ČSSD, například moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas. Lidový dům přitom Zemana odmítá a hodlá podpořit ekonoma Jana Švejnara nebo místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera.

Sběru podpisů na podporu Zemanovy kandidatury se zhostil senátor soc. dem. Vladimír Dryml. "Pro mě je Miloš Zeman jednoznačně levicovým prezidentským kandidátem," řekl v úterý Právu a také připojil podpis.

Podle něj Zemanovi nominaci podepsalo víc senátorů ČSSD. "Nechci je vystavovat šikaně ze strany soc. dem.," odmítl ale sdělit jména. Dryml si také rýpl do šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky: "Na rozdíl od pana předsedy Sobotky jsem dokázal, že něco dovedu."

Vedení soc. dem. si mohlo udělat tím, že by nominovalo Miloše Zemana, určitý reparát.
hejtman Jaroslav Palas

Hejtman Palas se podpisem netají. "Ano, je to tak," řekl na dotaz, zda podpořil Zemana. Dodal, že je ve vztahu k expremiérovi názorově konzistentní.

V únoru hejtman kritizoval nejužší vedení ČSSD, které vybralo jako možné uchazeče o Hrad Švejnara a Dienstbiera. "Vedení soc. dem. si mohlo udělat tím, že by nominovalo Miloše Zemana, určitý reparát," řekl tehdy Palas Právu.

Zároveň předestřel, že se někteří sociální demokraté nemusí verdiktem vedení řídit, což se nyní děje. "Jsem přesvědčen, že členská základna se bude řídit doporučením jen do jisté míry," podotkl.

Podpis připojila také znojemská senátorka Marta Bayerová, zvolená za KSČM. "Je tomu tak," potvrdila. Dalším je někdejší senátor za KSČM a nyní za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava.

Záhadný Škromach

Mezi podporovateli má figurovat i jeho kolegyně ze Severočechů, senátorka Alena Dernerová. Ta ocenila Zemanovu osobnost, vyzdvihla, že za ním není žádná velká aféra. Měl by proto podle ní dostat šanci utkat se o Hrad. Senátorka ale dodala, že její podpis automaticky neznamená, že bude Zemana volit.

Podle zjištění Práva by desátým mohl být místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach. Původně měl přislíbit, že se zapojí, ale pak oznámil, že chce počkat až do senátních a krajských voleb.

Tuto zákulisní informaci naznačuje fakt, že když se Právo ptalo Škromacha na jeho vlastní prezidentské ambice, odpověděl, že se ke klání o post hlavy státu bude vyjadřovat právě až po podzimních volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám