Hlavní obsah

Zeman chce na Ústavním soudu Fenyka, doporučila ho Benešová

Novinky, jov

Zvolený prezident Miloš Zeman má při výběru uchazečů na uvolněné posty ústavních soudců v hledáčku Jaroslava Fenyka, který byl náměstkem někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové a je expertem na ústavní právo. Fenyka navrhla budoucí hlavě státu právě Benešová. Zeman uvažuje i odbornici na obchodní právo Ireně Pelikánové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Fenyk

Článek

Informaci o Fenykovi a Pelikánové přinesl jako první týdeník Respekt na svém webu. Fenyk ve středu na dotaz Novinek uvedl, že zatím nebyl s nabídkou kandidatury na post ústavního soudce osloven. Pokud se tak stane, je připraven o ÚS zabojovat. „Pokud bych byl osloven, ano,“ prohlásil.

Ústavní soudce volí Senát, a to na prezidentův návrh. Fenyk má velkou šanci v horní komoře uspět. Podle Benešové se na něm totiž shoduje ČSSD, která Senát ovládá. „Shodli jsme se na něm v rámci soc. dem.,“ řekla ve středu Novinkám s tím, že souhlas vyslovil i lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

Benešová navrhla Fenyka zvolenému prezidentovi během setkání, které se uskutečnilo minulý týden v pondělí v pražské Loretánské ulici, kde dočasně Zeman sídlí.  Podle Benešové, která je místopředsedkyní ČSSD, měla její strana Fenykovo jméno připraveno již loni, kdy zvažovala, že ho navrhne jako kandidáta na post ústavního soudce současnému prezidentovi Václavu Klausovi.

Samotná Benešová nabídku kandidovat do ÚS, se kterou přišel Sobotka, odmítla. Soustředí se nyní na sjezd ČSSD, kde chce obhájit post místopředsedkyně strany. [celá zpráva]

Pelikánová nyní působí jako soudkyně Soudu prvního stupně Evropské unie. Podle Respektu s ní Zeman počítá poté, co jí v srpnu vyprší mandát.

Přibáň nabídku odmítl

Týdeník též uvedl, že Zemanovu nabídku už odmítl profesor univerzity Cardiff Law School Jiří Přibáň. I jeho jméno zmínila na setkání se Zemanem místopředsedkyně soc. dem. Benešová. „Uvedla jsem, že typově by se mi u ÚS líbil profesor Přibáň,“ sdělila Novinkám.

Zeman návrhy konzultuje se současným šéfem ÚS Pavlem Rychetským, se kterým se sešel koncem minulého týdne v Praze. Rychetský by podle nového prezidenta měl v čele soudu působit i v dalším funkčním období. Podle Respektu by lidé z okolí Rychetského mohli navrhnout do ÚS i šéfku Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuši Andělovou.

ÚS od konce ledna ztěžuje práci personální podstav. Nyní má soud dvanáct soudců místo obvyklých patnácti. Zeman tento týden oznámil, že chce provést doplnění do dvou měsíců, uvedl přitom, že má osm možných uchazečů.

Reklama

Výběr článků

Načítám