Hlavní obsah

Benešová ústavní soudkyní nebude, Sobotkovi plán na její uklizení nevyšel

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová odmítla nabídku stát se ústavní soudkyní. Podle informací Práva přišel s tímto návrhem její stranický šéf Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová

Článek

Benešová, která je advokátka a za Zemanovy vlády byla nejvyšší státní zástupkyní, to Právu potvrdila.

„Nabídku pana předsedy jsem odmítla. Chci se zaměřit na sjezd a na práci v rámci ČSSD,“ řekla v úterý Benešová Právu. Sjezd se koná 15. a 16. března v Ostravě.

Nabídka zazněla na osobní schůzce Sobotky s Benešovou na konci předminulého týdne. Tedy ještě před tím, než vypukla jednání zvoleného prezidenta Miloše Zemana mj. s představiteli ČSSD.

V ČSSD se podle vysoce postaveného stranického zdroje Práva hovoří o tom, že Sobotkova nabídka zazněla s cílem vyřadit Benešovou právě ze sjezdového klání. Jako možná uchazečka o funkci ústavní soudkyně by těžko křeslo místopředsedkyně obhajovala. Delegáti sjezdu by totiž neměli jistotu, že časem z vedení soc. dem. „neprchne“ do Brna k ÚS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Sobotka se bavil se Zemanem o doplňování ústavních soudců minulý týden ve středu během schůzky v pražské Loretánské ulici. Podle lídra soc. dem. by měla hlava státu návrhy na jmenování připravit po konzultacích se zástupci Senátu, který ČSSD ovládá.

Personální obsazení ÚS ostatně minulé pondělí řešila se Zemanem také právě Benešová. Schůzka se tedy konala krátce poté, co místopředsedkyně ČSSD odmítla Sobotkův nápad.

Koncem týdne se budoucí hlava státu sešla s předsedou ÚS Pavlem Rychetským. Právě s ním Zeman o možných kandidátech komunikuje.

Toto pondělí zvolený prezident v Novém Veselí na Vysočině bez podrobností uvedl, že už má osm jmen, která přicházejí v úvahu jako noví ústavní soudci. A příští týden se setká s Milanem Štěchem, předsedou Senátu, který nominace schvaluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám