Hlavní obsah

Zeman by neměl zasahovat do dění v ČSSD, brání se Sobotka

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val, jas

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, kterého se někteří členové vedení strany po neúspěchu ve volbách snaží dostat z čela strany, zveřejnil v pondělí na svém facebookovém profilu stanovisko k nedělnímu jednání předsednictva ČSSD. V něm píše, že místopředsedové Michal Hašek a Jeroným Tejc by se o puč ve straně pokusili i tehdy, pokud by strana ve volbách uspěla. Následně vydal i oficiální prohlášení, v němž odmítl zásahy prezidenta do dění v ČSSD.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Jsem přesvědčen, že pokus o mocenské převzetí vedení ČSSD by se ze strany Michala Haška a Jeronýma Tejce odehrál v případě jakéhokoliv volebního výsledku sociální demokracie. Nejde totiž o vyvození odpovědnosti za volební výsledek, ta by musela být objektivně vyvozena vůči celému vedení strany,“ napsal Sobotka, podle kterého je argumentace volebním výsledkem jen záminkou k jeho odstranění z vedení.

Sobotka se ohradil proti zásahům Miloše Zemana do vnitřních záležitostí sociálních demokratů. Zeman ještě večer po volbách pozval do Lán vedení sociálních demokratů z řad tzv. „haškovského křídla“, které je mu blízké. „Miloš Zeman by neměl zasahovat do vnitřních poměrů ČSSD. Je skandální, že k pokusu o puč došlo na půdě ČSSD krátce po té, kdy se s ním Michal Hašek a Jeroným Tejc sešli,“ prohlásil Sobotka.

ČSSD se nesmí stát obětí hrátek několika funkcionářů, kteří vidí jen své ambice a vládní posty
předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Je rovněž nepřijatelné, aby prostřednictvím Michala Haška významně ovlivňovali vnitřní poměry v ČSSD lidé jako Nejedlý, Mynář a Tvrdík,“ dodal stále ještě předseda ČSSD.

Sobotky se zastal Dienstbier

Ten má za to, že příčinou volebního neúspěchu ČSSD, která sice skončila první, ale získala jen nízkou podporu voličů, je právě rozhádanost uvnitř strany. Přičemž klíčový podíl na nejednotě sociálních demokratů má podle Sobotky Hašek. Místo toho, aby nyní strana vyjednávala o sestavení vlády, tak podle Sobotky páchá v přímém přenosu politickou sebevraždu.

„ČSSD tu zůstala po volbách jako poslední velká tradiční politická strana. Nesmí se stát obětí hrátek několika funkcionářů, kteří vidí jen své ambice a vládní posty,“ uzavřel Sobotka, který se rozhodl neustoupit nátlaku svých kolegů z vedení ČSSD a dobrovolně nerezignovat.

Sobotkovi na facebooku přizvukuje Jiří Dienstbier, podle kterého se v neděli rozehrál střet o charakter sociální demokracie. „Pokud stranu ovládne parta handlířů v čele s Michalem Haškem, nebude to už sociální demokracie. Tito obchodníci s politikou by mohli být klidně v jakékoliv straně, protože jim nejde o obsah politiky ale jen o svá koryta a kšefty,“ zastal se Dienstbier Sobotky.

To není hysterie, ale reakce na prasárnu, kterou jste upekli u Zemana
vzkaz Jiřího Dienstbiera Michalu Haškovi

Dodal, že právě Hašek, Škromach a Tejc se už na jednání ústředního volebního výboru ČSSD pokusili Sobotku dostat z čela strany, aby podle něj „volby dopadly co nejhůře pro ČSSD (a co nejlépe pro SPOZ)“.

Na Facebooku už vznikla také výzva ke spontánní demonstraci za Bohuslava Sobotku, která se má odehrát v 16:30 na Pohořelci, odkud se účastníci přesunou na Pražský hrad k soše Tomáše Garriguea Masaryka. Tam bude Sobotka pokládat věnec k uctění výročí založení Československa.

Hašek kroutí hlavou nad hysterií

Také Michal Hašek se po nedělním jednání předsednictva rozhodl své stanovisko sdělit na sociální síti. Podle svých slov nerozumí hysterii, která se strhla v souvislosti s nedělním rozhodnutím předsednictva. Trvá na tom, že výzva k odstoupení Sobotky padla kvůli volebnímu výsledku.

„Nemám zájem škodit ČSSD. Kdo toto říká, manipuluje s fakty z dnešního (nedělního, pozn. red.) jednání a ohýbá realitu a lže,“ napsal Hašek na Facebooku.

Pod jeho příspěvkem se pak objevil komentář od Jiřího Dienstbiera, jenž reagoval na Haškova slova o hysterii. „To není hysterie, jen reakce na prasárnu, kterou jste včera večer upekli u Zemana a dnes provedli na předsednictvu,“ napsal.

Nutná reakce, tvrdí Škromach

K situaci ve straně se vyjádřil i další z místopředsedů Zdeněk Škromach. Podle je výzva k Sobotkovu odstoupení jen „nutnou reakcí na volební výsledek ČSSD”.

„Nereálné setrvávání předsedy na interpretaci, že jsme vlastně uspěli, že rychle sestavíme vládu a splníme vše co jsme slíbili, je nebezpečné vyvolávání očekávání, které nemůže nastat. A je přímým ohrožením budoucího úspěchu ČSSD, ale i demokracie v naší zemi,” uvedl Škromach na svém facebookovém profilu. Podle něj je to naopak Sobotka, kdo by měl zvážit, zda svým postojem přispívá k jednotě ČSSD.

Anketa

Považujete výzvu k odstoupení Bohuslava Sobotky z čela ČSSD za puč?
Ano
90,2 %
Ne
9,8 %
Celkem hlasovalo 48507 čtenářů.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman na schůzi Poslanecké sněmovny

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve volebním štábu strany, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc před jednáním s prezidentem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám