Hlavní obsah

Tajná schůzka špiček ČSSD se Zemanem, Sobotka pozván nebyl

Novinky, jov

Prezident Miloš Zeman se vložil do povolebních jednání už krátce po vyhlášení výsledků. V Lánech v sobotu večer tajně přijal druhého muže ČSSD Michala Haška, místopředsedu strany Zdeňka Škromacha a patrně budoucího šéfa poslaneckého klubu Jeronýma Tejce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hašek a spol. vyrazili za Zemanem do Lán už v sobotu večer.

Článek

Informaci o schůzce mají Novinky potvrzenu ze dvou na sobě nezávislých zdrojů. Účastníci setkání ji ale odmítají jakkoliv komentovat.

K jednání došlo v době, kdy ČSSD začala řešit otázku odpovědnosti za nejhorší volební výsledek za posledních 20 let. Strana sice zvítězila, ale získala pouhých 20,5 procenta.

Hašek a Sobotka ve sporu

V neděli odpoledne se v sídle sociální demokracie - Lidovém domě sešlo stranické předsednictvo. Předcházela mu nejen tajná schůzka v Lánech, ale i otevřená slovní přestřelka mezi lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a Haškem. [celá zpráva]

Druhý muž strany uvedl, že kdyby byl na Sobotkově místě, po ohlášení výsledků voleb by rezignoval. Šéf sociální demokracie to označil za alibismus. Na jednání předsednictva Sobotka přišel s návrhem na uspořádání mimořádného sjezdu ČSSD v březnu 2014. Poté se rozpoutala debata, ve které sociální demokraté hledají viníka neslavného volebního výsledku.

Haškovi lidé obviňují z faktického neúspěchu Sobotku, odvolávají se na to, že koncentroval vedení volební kampaně na sebe. Sobotkovi stoupenci vidí viníka v Zemanovi a Haškovi, kteří podle nich štěpili ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám