Hlavní obsah

Zeman, Babiš a Hamáček se sejdou ve čtvrtek v pravé poledne

Novinky, zpe

Schůzka prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) kvůli vládní krizi se uskuteční ve čtvrtek v pravé poledne. Na Twitteru o tom informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedové ČSSD a hnutí ANO Jan Hamáček a Andrej Babiš na jednání vlády

Článek

„Dlouho očekávaná schůzka pana prezidenta s panem premiérem a panem vicepremiérem v Lánech je nyní naplánována na čtvrtek dne 4. července 2019 na 12:00 hodin,“ uvedl Ovčáček.

Schůzka, na které mají politici řešit situaci v resortu kultury, se měla původně konat v úterý odpoledne. Kvůli summitu EU, který se nečekaně protáhl, ale byla posunuta na večer a následně odložena na čtvrtek.

Babiš chce na jednání přesvědčit prezidenta, aby z funkce ministra kultury odvolal Antonína Staňka a vyměnil ho za Michala Šmardu, jak chce ČSSD.

„Půjdu za panem prezidentem a budu mu vysvětlovat, že je koaliční smlouva, a že i když má jiné názory na pana Staňka a pana Šmardu než sociální demokracie, tak by měl zkrátka tomu mému návrhu vyhovět,“ řekl Babiš v neděli v Otázkách Václava Moravce.

Zeman už se ale nechal slyšet, že velmi silně pochybuje o tom, že se Šmarda někdy stane ministrem. Řekl to v rozhovoru pro MF Dnes.

Budou předčasné volby?

Hamáček opakuje, že pro ČSSD nemá cenu být ve vládě, když si nebude moct rozhodovat o svých ministrech. Varuje proto, že sociální demokraté vládu opustí. Odchod ČSSD z vlády ale podle Zemana nemusí znamenat předčasné volby, ale pouze rekonstrukci kabinetu.

Koaliční smlouva ale stanoví, že pokud rezignuje všech pět ministrů za soc. dem., musí tak učinit i ministři za ANO. Prezident naznačil, že by se mohl vzepřít Staněk. Ten už podal demisi 20. května, tu však Zeman odmítl.

Podle Hamáčka by v takovém případě situaci museli posoudit ústavní právníci. Staněk nicméně v úterý Právu řekl, že nebude blokovat žádné racionální řešení a že jeho demise byla míněna vážně.

Reklama

Výběr článků

Načítám