Hlavní obsah

Scénář cesty z krize: Staněk odejde sám, vláda přežije

Právo, rsk

Premiér a lídr ANO Andrej Babiš po krachu jednání mezi šéfy států a vlád EU o novém šéfovi Evropské komise se v pondělí narychlo vrátil do Prahy. Sešel se s ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), který Právu potvrdil, že nebude blokovat žádné racionální řešení a že jeho demise byla míněna vážně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Článek

Společné setkání potvrdil Právu jak Babiš, tak Staněk. „S panem Staňkem jsme se viděli, probral jsem s ním celý jeho příběh. Rozhodnutí padne na jednání s panem prezidentem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem,“ uvedl Babiš, který se v úterý vrátil na summit do Bruselu a v úterý večer se sejde s prezidentem Milošem Zemanem a Hamáčkem v Lánech.

Hamáček potvrdil Právu, že v pondělí se Staňkem mluvil. „Pan ministr mi potvrdil, že trvá na své demisi a je připraven k odchodu,“ řekl šéf ČSSD.

Staněk: Demise byla míněná vážně

Staněk napsal Právu, že s odchodem z vlády to myslí vážně. „Potvrdil jsem premiérovi, že má demise ze dne 16. 5. byla vážně míněná, a zároveň jsme měli oba velmi konstruktivní diskusi nad celou situací, kdy jsem ho ubezpečil, že rozhodně já žádné racionální řešení blokovat nebudu. Naopak,“ uvedl.

Podle něj klíč k řešení situace je v dohodě mezi Babišem, prezidentem Zemanem a šéfem soc. dem. Hamáčkem. Případný Staňkův odchod by odblokoval a zklidnil situaci, která hrozí tím, že se rozpadne vláda.

Zeman se nechal slyšet, že Staňka odvolat nechce, podle odborníka na ústavní právo Jana Wintra ale prezident ministra k výkonu funkce těžko může nutit nebo držet proti jeho vůli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Šmarda

„Pokud ale jde o demonstrační návrh demise, tak prezident může vystupovat v roli toho, kdo se snaží podpořit stabilitu vlády a demisi hned nepřijme, aby přiměl politické strany k jednání,“ řekl Wintr před časem Právu.

Staňka by měl v čele resortu vystřídat místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Zeman však v sobotu v rozhovoru MF Dnes řekl, že má silné pochybnosti o tom, že se Šmarda ministrem stane.

Jasné ne však Zeman Šmardovi neřekl. Kandidátovi soc. dem. před časem prý sdělil, že má dvě volby: „Buď se stát ministrem kultury, a tedy pomoci sám sobě. Anebo, jak bylo původně určeno vedením soc. dem., se stát hlavním volebním manažerem pro krajské volby a pomoci ČSSD.“

Reklama

Výběr článků

Načítám