Hlavní obsah

Zeman a Klaus společně na pouti i na Rhodosu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman prožije několik dní společně se svým předchůdcem Václavem Klausem. Obě hlavy státu se ve středu, o státním svátku, setkají na tradiční svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Hned nato spolu odletí na konferenci Dialog civilizací, kterou pořádá na řeckém ostrově Rhodos ruský podnikatel Vladimir Jakunin.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus a Miloš Zeman

Článek

Oba prezidenti se na těchto akcích doposud míjeli. Zatímco Miloš Zeman se pouti ve Staré Boleslavi, kde každoročně slouží mši kardinál Dominik Duka, zúčastní poprvé, Klaus na ni jezdí pravidelně. Exprezident na pouti chyběl v roce 2013, tehdy byl pracovně ve Spojených státech.

Stejně jako Klaus má i Zeman vřelé vztahy s Dukou. Například loni v listopadu se Duka v lánském kostele modlil za prezidentovo zdraví. Zeman s Dukou nakonec dospěli ke společnému řešení ohledně restitucí na Pražském hradě.

Spolu i v letadle

Na konferenci na Rhodosu se Zeman i Klaus také míjeli – současný prezident na akci pronesl projev v roce 2014 a sklidil za to kritiku od některých českých politiků včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten tehdy uvedl, že některé Zemanovy výroky pronesené na Rhodosu nezapadají do koncepce české zahraniční politiky.

Bývalý šéf ruských železnic Jakunin, který konferenci pořádá, má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a figuruje například na americkém sankčním seznamu. V loňském roce vystoupil na konferenci Václav Klaus.

Letos pojedou na Rhodos oba, a to stejným letadlem. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, zda Klaus poletí na Rhodos ve stejném letadle jako Zeman, sdělil Právu: „Podle informací, které mám k dispozici, se plánuje účast pana Václava Klause.“

Že se obě hlavy státu na Rhodosu sejdou, není náhoda. Ačkoli v 90. letech představovali oba muži názorové i politické protipóly, dnes spolu v mnoha tématech souzní. Především je to vstřícný postoj k Rusku. Shodují se také v postoji k imigrační krizi. Oba rovněž dali najevo, že v amerických volbách by dali přednost Donaldu Trumpovi před Hillary Clintonovou.

Související témata:

Foto: Novinky
Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Reklama

Výběr článků

Načítám