Hlavní obsah

Zdravotníci z Ukrajiny hledají práci

O práci ve zdravotnictví stojí stovky ukrajinských uprchlíků, zpravidla žen, které pracovaly jako lékařky, zubařky či zdravotní sestry, než vypukla válka. Vyplývá to z dat Společnosti všeobecného lékařství, která tuzemským ordinacím nabízí příspěvek 10 tisíc korun na zaměstnání ukrajinských kolegů.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Vzniká ale velký nepoměr. Zatímco zájemců o práci eviduje společnost asi 260, tuzemských lékařů nabízejících práci se zatím ozvalo méně než deset.

Mezi nimi i lékařka z Ústeckého kraje, která si nepřála uvést jméno. „Mám tu jednu zdravotní sestru, která umí ukrajinsky a rusky. Umím rusky, takže s domluvou problém nemáme,“ popsala Právu.

„Když přijde někdo z pacientů, dovede ho zadat do počítače, zjistit základní anamnézu a mně už pak jen stručně řekne, s jakým problémem přišel,“ vysvětlila lékařka s tím, že jde o výpomoc na několik hodin týdně. Spolupráci si pochvaluje i proto, že její ordinaci navštěvují ukrajinští pacienti.

Ukrajinky našly práci v jihlavské prádelně. Pomohly nahradit ty, kteří odešli za covidu

Domácí

Speciálně pro dospělé Ukrajince s vízem otevře od 4. května ordinaci praktického lékaře Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Přijít mohou na preventivní prohlídku, předoperační vyšetření nebo třeba s běžným nachlazením.

O zdravotnících z Ukrajiny má přehled i spolek Doktor Čechov. Podle jeho předsedkyně Olgy Žernosek má v Česku zájem o práci v oboru přes 500 Ukrajinců. „Největším problémem je jazyková bariéra. Snaží se proto co nejrychleji se naučit česky a hledat si práci i mimo zdravotnictví, kde není potřebná její znalost. Je ale pochopitelné, že se chtějí co nejdřív vrátit ke své profesi,“ řekla Právu Žernosek.

Mezi nabídkou a poptávkou je ale propast. Praktičtí lékaři se s nabídkami menšího úvazku zatím příliš nehlásí. Právo také oslovilo několik pražských fakultních nemocnic, které jsou akreditované pro vzdělávání a mohou nabízet pracovní stáže v oboru. Z oslovených zaměstnala 11 uprchlých zdravotníků FN v Motole, ale nikoliv formou stáže.

Ukrajinští lékaři v Polsku bez průtahů

Zahraniční

„Zatím je přijímáme na administrativní pozice nebo na pomocné práce ve zdravotnictví,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Se získáním povolení k výkonu lékařské profese jim pomáhají. Jiné nemocnice zmiňují maximálně zájemce, kteří se přišli optat na podmínky stáže.

„Zájem o program stáží zatím není enormní. Jsou to nižší desítky zájemců z Ukrajiny, kteří by ho chtěli využít. Vidíme to i na kurzech českého jazyka pro zdravotníky, které naše doškolovací ústavy připravily. Lidí, kteří se tam hlásí, je v tuto chvíli zhruba třicet,“ řekl Právu náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Kliniky poptávají

Zvažovalo se i zjednodušení systému pro získávání akreditací, aby stáže mohly nabízet i ordinace ambulantních spe­cialistů. Podle Olgy Žernosek už některé akreditované nemocnice nemají volné školitele a ozývají se s nabídkami specialisté.

„Volají nám ředitelé soukromých klinik: fyzioterapeuti, revmatologové, polikliniky nebo třeba očaři. Poptávka od ambulantních specialistů je velká a mají prostor někoho zaškolit,“ uvedla lékařka.

Přes 20 tisíc uprchlíků z Ukrajiny má zájem o práci v Česku

Domácí

Podle šéfa Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka se taková debata nevede, osloveni nebyli. Akreditační proces je složitý a nelze ho při členství v Unii zjednodušovat, podotkl. Navíc by se to týkalo spíše velkých lůžkových zařízení, kde je více prostoru pro ověření znalostí daného lékaře.

V Polsku však podmínky zjednodušili natolik, že ukrajinské zdravotníky mohou do práce zapojit ihned a naplno.

Zdravotníci z ciziny mohou vykonávat pouze stáž pod dohledem českých lékařů anebo pomoci s administrativou.
Léčit mohou až po složení aprobační zkoušky, jejíž součástí je i odborná zkouška z češtiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám