Hlavní obsah

Zaorálek chce stopnout jednání s Ruskem o uvolnění víz

• Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude na pondělním jednání šéfů diplomacií zemí EU prosazovat, aby Unie s Ruskem dále nejednala o uvolnění vízové povinnosti. V reakci na dění na Ukrajině nicméně Zaorálek neočekává, že by se EU na jednání dohodla na uvalení sankcí pro Rusko a jeho představitele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Článek

"V této chvíli to vypadá spíš na obecný postoj a odmítnutí. Z mého pohledu by to mělo být odsouzení kroku Ruska. Připadá mi, že těch, kteří by mluvili o sankcích, je velmi málo," poznamenal český ministr. Přesto nechtěl předjímat výsledek pondělního jednání s tím, že vývoj bude souviset také s ruským postupem.

Rusko, jehož vojska nyní podle Zaorálka "plíživě okupovala" Krym, má dlouhodobě velký zájem o uvolnění vízových pravidel pro cestování svých občanů do zemí EU. Počet schengenských víz vydaných ruským občanům v posledních letech trvale roste, po uvolnění volají obchodní komunity osmadvacítky i Ruska a také například cestovní kanceláře.

Moskva si ale situaci na mezinárodní scéně výrazně zkomplikovala svým tvrdým postupem vůči Ukrajině z posledních dnů. Rusové tvrdí, že jejich postup má za cíl chránit údajně ohroženou ruskou menšinu na Ukrajině.

Zastaví se Rusové na Krymu?

Zaorálek v pondělí upozornil, že v této chvíli není ani jasné, zda se Rusko zastaví na Krymu, či se jeho jednotky chystají také do východní části země.

"Pokud dochází k tomu, že v Doněcku, Luhansku a jinde skupiny ruských obyvatel dávají dohromady petice, chystají se žádat o pomoc a intervenci, tak to, co se stalo na Krymu, se může stát kdekoliv jinde," poznamenal český ministr.

Svět ruský postup odsoudil jako porušení územní celistvosti země, o situaci jednaly NATO i Rada bezpečnosti OSN. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám