Hlavní obsah

Žalobu ČR na směrnici o zbraních doporučila generální advokátka EU zamítnout

Aktualizováno

Generální advokátka Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharpstonová doporučila, aby soud zamítl žalobu České republiky na směrnici, která zavádí přísnější pravidla pro držení a získávání střelných zbraní. Ve čtvrtek to oznámilo tiskové oddělení soudu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Česká republika se v žalobě ze srpna 2017 domáhá zrušení směrnice zakazující některé poloautomatické zbraně či zásobníky. Podle české žaloby je směrnice diskriminační a zbytečně omezuje držitele legálních zbraní.

Soudní dvůr Evropské unie se žalobou začal zabývat počátkem března.

Brusel zdůvodňuje novou právní úpravu snahou znemožnit či znesnadnit teroristům získávat zbraně. Česko má v tomto sporu podporu Maďarska a Polska. Druhou stranu sporu představují Evropský parlament a Rada Evropské unie podporované Evropskou komisí a Francií.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pózuje se zbraní.

Někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), za jehož působení stát žalobu podával, to zdůvodnil mimo jiné tím, že „zakazování legálně držených zbraní nemá žádnou souvislost s bojem proti terorismu”, a varoval před možným ohrožením vnitřní bezpečnosti země.

Sharpstonová ve svém stanovisku odmítla tvrzení ČR s tím, že směrnice neporušuje vlastnické právo, což byl rovněž jeden z argumentů proti směrnici.

„Přeřazení některých samonabíjecích zbraní z kategorie palných zbraní podléhajících povolení do kategorie zakázaných palných zbraní není v rozporu se zásadou proporcionality,” konstatovala. Připomněla, že členské státy „i nadále mohou potvrdit, obnovit nebo prodloužit povolení pro ponechání takových zbraní, které byly zákonně nabyty a registrovány před 13. červnem 2017, pod příslušným dohledem”. Zamítnutí žaloby navrhla v plném rozsahu.

Stanovisko generálních advokátů není pro soud závazné.

Brusel zdůvodnil návrh, který získal podporu většiny členských zemí a drtivé většiny europoslanců, snahou znemožnit či znesnadnit teroristům získávání zbraní. Zastánci normy si pochvalují, že vyvažuje bezpečnostní rizika a legitimní střelecké aktivity. Ale podle kritiků omezuje trh s legálně drženými zbraněmi a zasahuje do vnitřních záležitostí státu, což je v rozporu s právem EU. Čeští politici hovoří o zbytečném omezování držitelů legálních zbraní.

Co směrnice například zakazuje:
• poloautomatické zbraně upravené z automatických zbraní
• poloautomatické zbraně vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou
• poloautomatické zbraně na základě kapacity zásobníku, který je do nich zrovna vložen, tzn. více než 20 nábojů pro krátké a 10 pro dlouhé zbraně
Zdroj: Ministerstvo vnitra

V Česku bylo v polovině předloňského roku přes 301 tisíc držitelů zbrojních průkazů, u kterých bylo přes 819 tisíc zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám