Hlavní obsah

Zakázka na e-shop známek za 400 milionů bez soutěže je podle zákona, tvrdí resort dopravy

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez výběrového řízení, na čtyři roky a za 400 milionů korun. Právě takovou smlouvu podepsal Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) se společností Asseco Central Europe, a. s. na provozování mobilní aplikace a e-shopu na prodej dálničních známek. Podle ministerstva dopravy není kritika namístě a vše proběhlo podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Rok 2020 je poslední, kdy si dálniční známky lepíme na čelní sklo.

Článek

Ve smlouvě uzavřené 8. ledna navíc chybí detailní rozpis toho, za co stát bude každý rok firmě platit, zadání zakázky, nabídka i seznam subdodavatelů, na což upozorňuje server Hlídač státu.

E-shop dálničních známek bude stát přes 400 milionů

Ekonomika

Částky jsou v závěrečné tabulce vykřížkované a uvedená je pouze celková suma 400 313 557 korun bez DPH. Smlouva je ke stažení v registru smluv, kde byla zveřejněna 13. ledna.

Je to právě elektronická dálniční známka, která má být jedním z největších úspěchů ministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

„Výrazně pracujeme na tom, abychom dodrželi termín, aby od prvního ledna 2021 naši řidiči už jezdili s elektronickou dálniční známkou. Především všichni muži ví, jak je to ke konci roku, když musí vzít do ruky žiletku a líh. Výhoda bude i v tom, že si budete moct koupit známku třeba 1. března a bude vám platit 365 dní,“ řekl v prosinci Novinkám ministr s tím, že to bude jeden z největších úspěchů, které za ním zůstanou.

Postup, který resort zvolil, je ale pod palbou kritiků. Celé fungování e-shopu i se všemi službami, které jsou v tom automaticky zahrnuté, se podle odborníků z oboru cenově ani náhodou nepohybuje v řádech stovek milionů korun.

„Kdysi jsem měl podíl v největším producentovi e-shopů v ČR, ostravské firmě NetDirect. Naprogramovali, zprovoznili, rozvíjeli, udržovali jsme tuším přes 3000 e-shopů, včetně těch největších v ČR, na Slovensku, v Polsku a v Německu. E-shopy s desítkami tisíc položek, s integrací na SAP, na cokoli si vzpomenete. Celkové tržby firmy za celou dobu, kdy jsem tam byl, se ani neblížily níže uvedené částce pro jeden e-shop se třemi sortimentními položkami,“ kritizoval postup například český podnikatel a investor v oblasti informačních technologií a krajský jihomoravský zastupitel za Zelené a Piráty Jiří Hlavenka.

MD: Kritika ceny není na místě

Resort dopravy ale postup hájí. „Byly osloveny společnosti, které splňují podmínky na tento systém, mají zkušenosti s významnými systémy veřejné správy a hlavně splňují podmínky na utajení. Části, které se nevztahují k bezpečnosti a zabezpečení, byly zveřejněny,“ uvedlo ministerstvo dopravy na Twitteru s tím, že bylo podle zákona osloveno pět firem, z nichž nabídky předložily dvě a vybrána byla ta levnější.

„Dodavatel IT systému NEBYL vybrán svévolně. Bylo postupováno v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ dodal resort.

„Kritika ceny není na místě. Za nejvýše 400 mil Kč firma vytvoří celý IT systém. Tedy nejen e-shop, ale také uživatelský portál, mobilní aplikaci, call centrum, evidenci zaplacených poplatků, registr osvobozených automobilů, kompletní účetnictví, clearing, reporting a zabezpečení,“ dodává resort a přidá ještě rozvoj IT systému a konzultační služby a technickou podporu systému.

Server Hlídač státu také připomněl, že na sousedním Slovensku funguje systém zvaný eznamka, který stál v přepočtu zhruba 75 milionů korun a roční provoz je kolem 7,5 milionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám