Hlavní obsah

Zákaz zahalování ve školách může být pozitivní, tvrdí studie

Právo, zr

Zákaz zahalování a šátků ve školách vede u muslimských dívek k výrazně lepším výsledkům ve vzdělávání. Podle listu The Daily Telegraph to tvrdí studie Pařížské ekonomické školy.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„U studentek, které se zahalovaly, mohl mít zákaz zakrývání negativní vliv na ty, které na něm lpěly. Mohl je totiž vést k tomu, že přestaly chodit do školy. Zákaz však mohl mít i pozitivní vliv u studentek, jež byly nuceny zahalovat se nebo které kvůli tomu trpěly stigmatizací a diskriminací ve škole,“ řekl spoluautor studie, profesor Eric Maurin.

On a jeho kolegové provedli analýzu muslimek chodících do školy před rokem 1994, od tohoto roku do roku 2004 a poté.

Před rokem 1994 mohly být dívky ve škole zahalené. V roce 1994 dostaly státní školy výzvu, aby zakázaly zahalování. O deset let později zákon zahalování na školách zcela zakázal.

Měli by bránit šikaně, ale nemají čas. Musí učit

Domácí

U muslimek, které chodily do školy před rokem 1994, byla pravděpodobnost, že dokončí střední školu, o osminu nižší než u nemuslimek.

Tento rozdíl klesl na pouhých sedm procent u muslimek narozených v letech 1987 až 1990, během jejichž školní docházky už platila nějaká forma zákazu zahalování.

„Čím více let strávily ženy z muslimské skupiny na střední škole po zavedení zákazu, tím vyšší bylo jejich dosažené vzdělání,“ tvrdí Maurin.

Reklama

Výběr článků

Načítám