Hlavní obsah

Zájem o nové byty klesá, ceny zatím ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupujících nových bytů rapidně ubývá. Pokles zájemců už ve skutečnosti začal loni, jen to developeři nepřiznávali. Zatímco v prvním pololetí loňského roku se podle nejnovější analýzy společností KPMG a Central Group v Praze prodalo 4750 nových bytů, v druhé to bylo už jen 2700.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Poptávka po novém bydlení v druhé půlce roku 2021 klesla,“ uvedly společnosti KPMG a Central Group v analýze publikované k nedávnému stavebnímu summitu. Přitom ale developer Trigema interpretoval stejná prodejní čísla za rok, jen sečtená dohromady (7450 prodaných nových bytů), ještě na konci ledna jako „prodejně nejsilnější rok za posledních 13 let“. Podobný sestup byl i v regionech.

V prvním pololetí loňského roku se tam prodalo 5700 nových bytů, v druhé půli už jen 3900, ukázala analýza. Výrazný pokles počtu kupujících je patrný i v Brně, a to zejména za minulý měsíc. Přitom nových jednotek přibývá rekordním tempem a další se plánují, stavět chce také přímo město. Aktuálně je v nabídkách jen brněnských developerů přes tisíc volných bytů k prodeji.

Růst útrat v obchodech v únoru zvolnil

Ekonomika

To je nejvíce od roku 2014, tehdy nebyla nabídka ani poloviční. Zatímco letos v lednu brněnští developeři prodali téměř 200 bytů, v březnu už jen 70, vyplynulo z dat společnosti Imperia. „Šok z války v Evropě není jediný důvod, proč zájem opadá. Jsou to rostoucí úrokové sazby ČNB, které se promítají do hypotečních úroků,“ shrnul ředitel společnosti Imperia František Šudřich.

Hypotéky jsou hůře dostupné

Sazby hypoték se nyní pohybují už kolem pěti procent, některé pesimistické odhady hovoří o tom, že do konce roku mohou vyrůst dokonce až k sedmi osmi procentům. Od 1. dubna se navíc výrazně zpřísnily podmínky, kdy kupující musí dát alespoň 20 procent ceny nemovitosti ze svého. Mladí do 36 let sice mají podmínky mírnější, dostupnost vlastního bydlení však nadále klesá.

Inflace v EU je přes šest procent, Česko má třetí nejvyšší

Ekonomika

Ceny se zatím nesnižují. Průměrná cena za metr čtvereční nabízeného bytu v novostavbě v Brně činí 128 tisíc korun. To je meziročně o 15 procent více. Nejdražší byty se nabízejí v Králově Poli a v Židenicích – s průměrnou cenou přes 133 tisíc korun za čtvereční metr. Nejlevnější pak jsou v městské části Brno-jih s cenou 120 tisíc korun za metr čtvereční. Brněnské cenovky se tak blíží pražským.

Podle řady realitních specialistů se ceny ani nemají jak snižovat, protože developery začíná tlačit zdražování stavebních materiálů i úvěrů. Podobný trend je i v Praze. Ani zde ceny neklesají. U nových bytů přesahují 140 tisíc za metr čtvereční. Rozestavěnost projektů v hlavním městě, například na Smíchově, je masivní. Zájem, respektive finanční možnosti kupujících, však ochladly. Bytová výstavba se přitom loni po dlouhé době opět rozjela.

Reklama

Výběr článků

Načítám