Hlavní obsah

Záhada na ZŠ v Rokycanech: 23 žáků mělo pozitivní antigenní test, PCR testy ukázaly nulu

Rokycany

Alarmujících 23 pozitivních žáků odhalily 1. září antigenní testy v základní škole v rokycanské Čechově ulici, ve čtvrtek k nim po testování prvňáčků přibyl ještě jeden případ. Škola by se tak zcela vymykala celorepublikovým číslům, podle nichž je pozitivních školáků naprosté minimum. Jenže kontrolní PCR testy v Rokycanech zatím ani jednu nákazu nepotvrdily.

Ilustrační foto

Článek

„Nemáme doposud hlášený žádný pozitivní PCR test,“ řekl Právu ve čtvrtek dopoledne ředitel školy Bohumil Nosek, podle něhož by definitivně jasno mělo být snad v pátek. „Je to tak trochu záhada,“ podotkl ředitel.

Existuje několik variant. Špatné provedení, špatné testy, shoda okolností v souvislosti s aktuálním zdravotním stavem.
Michal Bartoš, ředitel krajské hygieny Plzeňského kraje

„Možná byly špatné testy, nevím. Pozitivně vycházely napříč celou školou, bez ohledu na ročník, věk, komunitu,“ konstatoval Nosek. Škola přesto žádná opatření nepřijala. „Žáci, kterým vyšel antigenní test pozitivně, zůstali doma. Ti, u nichž PCR test potvrdil, že jsou negativní, se už mohli vrátit do školy,“ dodal.

Když bude mít žák pozitivní test, zůstane doma celá třída kromě očkovaných

Domácí

Další rokycanská základka v ulici Míru neměla jediný případ. „Jsme úplně čistí,“ potvrdila tamní ředitelka Hana Šlégrová.

Michal Bartoš, ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje, vysvětlení zatím nemá. „Existuje několik variant. Špatné provedení, špatné testy, shoda okolností v souvislosti s aktuálním zdravotním stavem, po důvodu se pídíme,“ uvedl Bartoš. „Výsledky z ostatních škol v kraji zatím ještě nemáme kompletní, nicméně doposud jde o jednotky případů,“ dodal Bartoš.

Testování ve škole rozhádalo na Kladensku učitele, rodiče i obec

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám