Hlavní obsah

Schillerová trvá na schodku rozpočtu 40 miliard. Není to žádná tragédie, řekla

Novinky, ber, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne přijal v Lánech ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Řešili státní rozpočet na rok 2020. Schillerová uvedla, že trvá na výši schodku rozpočtu ve výši 40 miliard. Před Schillerovou za Zemanem dorazil ve středu i šéf KSČM Vojtěch Filip. Komunisté by chtěli deficit o 10 miliard snížit.

Alena Schillerová po návštěvě u prezidenta Zemana v Lánech Video: ČTK

 
Článek

„Pana prezidenta jsem informovala o průběhu jednání, jak se vyvíjí příjmy a výdaje. Informovala jsem pana prezidenta, že rozhodně předložím rozpočet se čtyřicetimiliardovým deficitem,“ uvedla Schillerová.

„Čtyřicetimiliardový schodek není žádná tragédie,“ dodala Schillerová.

Výši deficitu kritizuje zejména pravicová opozice, ale nelíbí se ani komunistům, kteří vládu tolerují.

Náš požadavek na snížení deficitu na 30 miliard trvá
Vojtěch Filip, předseda KSČM

Rozpočet se Zemanem řešil i Filip, který zopakoval, že schodek by měl být podle komunistů o 10 miliard nižší. „Požádal jsem pana prezidenta o možnost setkat se s ním v době přípravy státního rozpočtu. Náš požadavek na snížení deficitu na 30 miliard trvá,“ uvedl Filip po hodinovém jednání v Lánech.

Podle Filipa si Zeman myslí, že deficit se nezmění. „On je skeptický k tomu, že by se dal snižovat ten deficit, na druhou stranu je velkým příznivcem toho, aby zmizely daňové výjimky,“ řekl Filip.

Filip o tom v úterý jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ten však požadavek odmítá. „Není důvod snižovat schodek. Potřebujeme dostat peníze do ekonomiky,“ uvedl Babiš ve středu.

Vojtěch Filip po návštěvě u prezidenta Zemana v LánechVideo: ČTK

Menšinová vláda ANO a ČSSD bude hlasy komunistů pro schválení rozpočtu potřebovat. Pro takzvaný zákon roku totiž musí zvednout ruce minimálně 101 poslanců.

„Musíme se domluvit na koaliční úrovni, až budu mít dohodu na koaliční úrovni, potom budu jednat o podpoře a budu jednat se zástupci komunistů o podmínkách rozpočtu,“ řekla k tomu ve středu šéfka státní kasy.

Zda komunisté státní rozpočet podpoří i v případě, že deficit zůstane ve výši 40 miliard, Filip nechtěl říci. Podle něj o tom musí rozhodnout výkonný výbor strany.

Schillerová v průběhu tohoto týdne jednala o rozpočtu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), ministrem školství Robertem Plagou, ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem či s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (všichni tři za ANO).

V úterý přijala Schillerová také ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), která požaduje pro svůj resort o 11 miliard korun více. Jejich schůzka se ale protáhla a bude pokračovat v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám