Hlavní obsah

Za Pospíšilovým pádem může být i jeho snaha zrušit vrchní zastupitelství

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

S důvody pro odvolání Jiřího Pospíšila se roztrhl pytel. Jedním z těch významných bylo podle informací Práva Pospíšilem prosazované zrušení obou vrchních státních zastupitelství a zřízení speciálního týmu protikorupčních žalobců. Významná část ODS včetně jejího předsedy, premiéra Petra Nečase, byla totiž proti a Pospíšil nechtěl ustoupit.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas se stavěl proti Pospíšilově snaze zrušit vrchní státní zastupitelství.

Článek

Pospíšilovým kritikům nejvíc vadilo, že by měl nejvyšší žalobce po zrušení obou vrchních státních zastupitelství až příliš velkou moc a že k těm nejcitlivějším informacím z korupčních kauz by měla přístup jen velmi úzká skupina specializovaných vybraných návladních.

Problém Pospíšil oddálil minulé pondělí, kdy se se spolustraníky na jednání právní komise po složitém jednání dohodl, že návrh připravovaného zákona bude prozatím obsahovat obě varianty – tedy jak radikální změnu, tak zachování stávajícího stavu.

Definitivně rozhodnout se mělo až později

Jenže pouhý den před svým odvoláním přinesl ministr návrh zákona na vládní protikorupční výbor a výsledek jednání byl jednoznačný: zákon ve finální verzi návrh na zrušení vrchních státních zastupitelství i zřízení speciálního protikorupčního útvaru obsahovat má.

Pospíšil sice na výbor, kterému předsedá vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), přinesl návrh ve zmíněném variantním znění, ale závěrečné usnesení už s ničím takovým nepočítalo.

„Mezi námi byla s panem ministrem dlouhodobě dohoda, že ten návrh na zrušení vrchních zastupitelství i na zřízení protikorupčního speciálního zastupitelství tam bude. A výbor na můj návrh výslovně schválil usnesení, že součástí věcného záměru zákona má být obojí,“ potvrdila Právu Peake.

Čelil tlaku z ODS

Z vedení ODS se k tomu nechce oficiálně nikdo vyjadřovat, ale podle zdrojů z kuloárů mohlo právě tohle být onou pověstnou poslední kapkou.

„Ten návrh zákona se tam projednával už potřetí, před měsícem se to odložilo s tím, že problém není v koalici, ale uvnitř ODS,“ poznamenala k tomu Peake.

Že na celou věc byly uvnitř strany rozdílné názory, včera ostatně připustil i sám Pospíšil: „Služebně i věkem starší členové ODS jsou spíše odpůrci toho, aby se rušila vrchní státní zastupitelství. Já jsem jim ale korektně řekl, že je to k debatě, ale že pro mě je primární posílit nezávislost státních zástupců, což je filozofie té změny.“

Zároveň ale odmítl, že by šlo o definitivní rozhodnutí. Ministerstvo má nyní zpracovat detailní paragrafové znění a teprve to by pak měla na řádném zasedání projednávat celá vláda.

„Na výboru s Karolínou Peake jsem veřejně deklaroval, že ODS má na některé věci nejasný názor a že se o tom bude muset na vládě anebo na koaliční úrovni dále debatovat,“ řekl Právu odvolaný ministr.

Část expertů se prý obávala návratu před listopad

Část právních expertů ODS má dlouhodobě obavy, že rušení vrchních státních zastupitelství by celou soustavu de facto vrátilo do předlistopadové doby generální prokuratury, Pospíšil ale takovou interpretaci odmítá.

O důvodech svého odvolání nechtěl spekulovat, připustil ale, že mohlo jít o mocenský boj uvnitř nejsilnější vládní strany.

„Je to jeden z možných scénářů, ale nevím to. Premiér mi řekl důvody, které pak zopakoval veřejně, jiné jsou zatím v rovině spekulací. Podle mě se v horizontu jednoho měsíce ukáže, které se vyvrátí a které potvrdí,“ poznamenal Pospíšil.

Zároveň také konstatoval, že celý proces měl podle všeho premiér předem domluvený s prezidentem Václavem Klausem. „To asi muselo být, když to pan prezident hned podepsal. Myslím si, že to vyplývá i z té časové osy,“ uvedl dnes už bývalý šéf justičního resortu.

Ve hře je údajně i spis na premiéra

Podle materiálu serveru Aktuálně.cz mohla k pádu Pospíšila přispět i událost související s únorovou prověrkou spisů

na pražském městském státním zastupitelství, kterou tehdy nařídil Stanislav Mečl, dočasně pověřený vedením nadřízených žalobců.

Mečl si prý v rámci kontroly vyžádal i spis, v němž figurovalo Nečasovo jméno.

Podle všeho šlo o případ, v němž se policisté počátkem loňského roku na základě trestního oznámení rakouského občana českého původu Philippa Janýra zabývali tím, zda by Nečas nebo exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) nemohli být podezřelí z neoznámení údajné korupce na fondu životního prostředí.

Premiér se prý o zájmu Mečla o tuto kauzu dozvěděl již v únoru a rozezlilo ho, že mu o tom Pospíšil neřekl.

Že by ovšem toto byl důvod, proč Nečas nyní, koncem června, navrhl odvolání ministra spravedlnosti, se zdá nepravděpodobné.

Kromě časového odstupu Pospíšil tvrdí, že o tom, jaké spisy vrchní státní zastupitelství prověřovalo, nic nevěděl. Mečla se včera Právu kontaktovat nepodařilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám