Hlavní obsah

Někteří občanští demokraté nevěří důvodům Pospíšilova odvolání

Právo, Jan Martinek

Straničtí kolegové Jiřího Pospíšila jsou rozpolceni. Většina z nich poukazuje na to, že jeho odvolání je v gesci premiéra. Jiní si ale myslí, že Pospíšil byl dobrým ministrem, a oznámeným důvodům nevěří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

V ODS stejně jako na sociálních sítích se diskutuje, jaký je pravý důvod Pospíšilova pádu. Například, že Pospíšil jako populární ministr a místopředseda ODS si vytvářel lepší pozici ve straně před podzimním stranickým kongresem a Nečas ho na poslední chvíli „odstranil“.

Nebo že pražští kmotři naléhali na Nečase, aby se Pospíšila zbavil, neboť se cítí ohroženi žalobkyní Lenkou Bradáčovou.

Je to právo premiéra a jeho odpovědnost. Na druhé straně si myslím, že v rámci svého resortu odvedl velmi solidní práci.
Miroslava Němcová

Premiér ale tvrdí, že o návrhu jmenovat Bradáčovou šéfkou vrchního zastupitelství v Praze se dozvěděl až včera v poledne. To by znamenalo, že Pospíšil mu o tom vůbec neřekl, ačkoliv sám měl návrh na jmenování Bradáčové na stole už od minulého týdne. Pospíšil to prý ale netajil.

V každém případě to ukazuje, v jakých vztazích oba jsou. Nečasovi se povážlivě snížil počet lidí, kteří mu ve vedení ODS mohou krýt záda.

Navíc se rozšířily zprávy, že v některých krajích členové ODS na protest opouštějí stranu.

„Je to právo premiéra a jeho odpovědnost. Na druhé straně si myslím, že v rámci svého resortu odvedl velmi solidní práci,“ sdělila Právu první místopředsedkyně ODS a předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Podobná slova použil i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. „Je to pravomoc premiéra,“ podotkl a o důvodech Pospíšilova odvolání odmítl spekulovat. Premiér své rozhodnutí, Sobotkovými slovy, „suše oznámil“ ve středu ráno na grémiu.

„Byli jsme překvapeni, nevěděli jsme o tom,“ řekla Právu Němcová. Sám Pospíšil řekl, že to bylo asi v 9.15 v Kramářově vile, kdy už Nečas mířil na Hrad.

Jsem tímto krokem naprosto šokován a je pro mne nepochopitelný. Jiří Pospíšil vykonal obrovský kus práce.
Martin Baxa

Nečas za dva roky už obměnil čtyři ze šesti ministrů za ODS. Vedle premiéra se drží šéf obrany a Nečasův stranický místopředseda Alexandr Vondra.

„Jsem členem vlády a vím, že stabilizace veřejných financí je pro něj nejvyšší priorita. Vláda rozpočtové odpovědnosti musí být tým, který při plnění tohoto úkolu musí táhnout za jeden provaz,“ napsal Právu Vondra.

Ten rovněž popřel spekulace, že on sám o navýšení rozpočtu pro svůj resort požádal, a na rozdíl od Pospíšila přežil.

„Neumím si představit, že bych za dané situace opakovaně žádal o navýšení prostředků pro svůj resort, jakkoliv vím, že je to pro armádu těžké. Nežádal jsem o navýšení, jen jsem řekl, že další snížení by ohrozilo úkoly, které armáda musí plnit. A řekl jsem to v době, kdy někdo jiný žádal o navýšení. V tom je myslím důležitý rozdíl,“ reagoval Vondra.

Záminkou i fotky Ratha z věznice?

Vysoce postavený zdroj z ODS, který si nepřál být jmenován, naznačil, že rozpočtová nekázeň mohla být jedním z důvodů Pospíšilova pádu, nikoliv však důvod jediný, ani hlavní.

„Nedůvěra v Pospíšilovy schopnosti byla z Nečasovy strany dlouhodobá. Když se podíváte na to, co se v poslední době v resortu spravedlnosti dělo, tak to nemá obdoby. Úniky informací, fotografie uvězněných v tisku, chaos na státním zastupitelství. Pospíšil tak dlouho chodil se džbánem pro vodu, až se ucho utrhlo,“ řekl Právu zdroj. Narážel mj. na fotografie Davida Ratha z vězení, které se objevily v médiích a které prodali lidé z vězeňské služby, jež spadá pod resort spravedlnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák

Zdroj dodal, že v otázce Pospíšilova nástupce rezonuje v ODS spíš jméno jeho prvního náměstka Daniela Voláka než Marka Bendy, jenž se „proslavil“ svou diplomkou na plzeňských právech, která nesplňovala podmínky, a bojem za neoblíbené církevní restituce.

Jedním z těch, kteří se Pospíšila plně zastali, je plzeňský primátor Martin Baxa. „Jsem tímto krokem naprosto šokován a je pro mne nepochopitelný. Jiří Pospíšil vykonal obrovský kus práce a hlavně svými činy vytvářel prostor pro obnovu důvěry v justici, ale i důvěry k politice obecně. Jeho odvolání je těžkou ranou pro toto úsilí,“ řekl Baxa.

Pospíšil je šéfem plzeňské krajské ODS a v médiích se často propírá jeho vztah s „kmotrem“ Romanem Jurečkou, s nímž například konzultoval návrh na jmenování nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Jurečko je členem výkonné rady ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám