Hlavní obsah

Za porušování restrikcí má firmám hrozit až třímilionová pokuta

– Praha
Novinky, ČTK, ber, alt

Firmy zřejmě budou mít povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní protikoronavirové restrikce, které se týkají podnikatelské činnosti. Dosud právnické osoby pokutovat nejde. Předpokládá to vládní novela krizového zákona, kterou ve středu schválila Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček na jednání Poslanecké sněmovny při debatě o prodloužení nouzového stavu

Článek

Na návrh bezpečnostního výboru poslanci z předlohy vyškrtli ale navrhované zvýšení horní hranice pokut pro jednotlivce z 20 tisíc korun na 50 tisíc.

Dolní komora zamítla snahy Dominika Feriho z opoziční TOP 09 o snížení horní hranice postihů o milion až 2,5 milionu korun.

Poslanci rozhodli o prodloužení nouzového stavu a pokutách pro firmy

Domácí

Feri do ní prosadil úpravu pracovní povinnosti studentů. Hejtmani ji budou moci nařídit jen za předchozího souhlasu ministra školství. Nyní novelu dostanou k posouzení senátoři.

Jak vyšlo najevo v pondělí, úřady nyní nemají žádný způsob, jak mohou pokutovat právnické osoby za porušení opatření. Docházet tak teoreticky může k paradoxním situacím, kdy člověk bez roušky v hloučku známých na ulici dostane pokutu, ale firma za to, že otevře hospodu, když nesmí, nikoliv.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka to policie v praxi řeší tak, že provozovatelům vyhrožuje zadržením na 48 hodin.

Neuzavření hospody přitom není podle policie trestným činem.

Pákou na hospodské je pohrůžka 48 hodinami za mřížemi, tvrdí Zaorálek. Policie to odmítá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám