Hlavní obsah

Krumlovští chystají úpravy zámku i nové služby. Kvůli Slovanské epopeji

Právo, Milan Vojtek

Rozhodnutí pražských zastupitelů o zápůjčce Slovanské epopeje do Moravského Krumlova na Znojemsku znamená pro moravskokrumlovskou radnici konec vyjednávání a začátek povinností. Ta musí pro soubor obrazů urychleně připravit prostory.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Převoz Slovanské epopeje z Moravského Krumlova do Prahy v roce 2011.

Článek

„Připravujeme vyhlášení soutěže na zhotovitele příprav expozice. Chci, abychom to měli do Vánoc vysoutěžené a na začátku roku nastoupila firma, která zajistí potřebné práce,“ řekl Právu starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Návštěvníci už v létě

Východní křídlo zámku s Rytířským sálem a dalšími prostory, které opravy pro případnou možnost návratu epopeje absolvovalo již dříve, ještě potřebuje úpravy, jež jsou podmínkou pro vystavení unikátní kolekce velkoformátových pláten Alfonse Muchy. Konkrétně stálé klima, tedy vytápění se vzduchotechnikou, zabezpečení, osvětlení a další.

Práce se mají rozběhnout na začátku následujícího roku a na přelomu června a července by měli první návštěvníci vstoupit do expozice. „Bude to náročné, je třeba pamatovat i na to, že vše musí absolvovat měsíc zkušebního provozu,“ netají se starosta. Toho čeká dotáhnout do finále i jednání s krajem a ministerstvem kultury o financování úprav. Akci za třicet milionů korun mají spolu s městem po třetinách financovat.

Praha chce zapůjčit Slovanskou epopej do Moravského Krumlova

Domácí

Před Moravskokrumlovskými ale není jen chystání prostor na zámku. Na oživení cestovního ruchu se musí připravit i město. „Očekáváme dalších zhruba padesát tisíc návštěvníků ročně. Musíme pro ně zajistit odpovídající servis,“ řekl starosta. Hotel Epopej na náměstí se už do nabídky nezapojí. Nějaký čas po odvozu pláten skončil činnost a změnil se na ubytovnu. „S navrácením v hotel už asi počítat nemůžeme,“ potvrdil Třetina.

Je třeba zajistit nové služby. „My v tomto směru připravujeme workshop s místními podnikateli, kde si chceme sednout a debatovat, co můžeme udělat. Ve hře bude nejspíše i podpora aktivit prostřednictvím grantů,“ říká Třetina.

Epopej může najít domov na Zbraslavi

Domácí

Skutečnost, že zápůjčka pláten je časově omezená, v potřebě služeb pro návštěvníky nic nemění. Podle starosty je jejich cílem, aby byl zámek něco jako Albertinum, vídeňská galerie, a nabízel akce celoročně. I proto město opravuje další část zámku, jižní křídlo vedle východního s prostory pro epopej.

Návrat epopeje Třetina vítá. Šestatřicet z osmapadesáti zastupitelů, kteří zápůjčku podpořili, si zaslouží uznání. „Jsem rád, že Praha zvolila nadhled a ukázala se jako skutečná matka měst. Muchova plátna se podařilo v těžkých časech Krumlovským zachránit a dokázali jsme o ně pečovat celých padesát let. Také proto její návrat očekáváme s nadšením,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám