Hlavní obsah

Z komunálního odpadu stavební materiál: unikátní přeměnu vynalezla firma z Moravy

Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, Anežka Zemenová
Újezd u Brna

S výrobní linkou, která umí zpracovávat komunální odpad a vytvářet z něj stavební desky, přišla firma Smart Technik sídlící v  Újezdu u Brna. Jde o další šetrnou metodu, jak efektivně naložit s komunálním odpadem. Výrobní linky od české firmy slaví velký úspěch například v  Americe, v Abú Dhabí získaly také mezinárodní cenu za nejekologičtější výrobek roku 2021.

Česká výrobní linka přemění odpad na stavební materiálVideo: Novinky

 
Článek

S výrobou linek zpracovávajících odpad začala firma zhruba před osmi lety. Podařilo se jí vyvinout zařízení, které zpracovává komunální odpad bez jakýchkoli příměsí. „To znamená, že tam nedáváme žádná aditiva, žádná lepidla. Takže to je ekologický proces,“ vysvětluje spolumajitel firmy Smart Technik Zdeněk Suchomel.

Tímto procesem je linka schopná zpracovat asi 18 tun odpadu denně. Na jednu desku středního formátu je ho potřeba zhruba 18 kilogramů. Takových desek pak linka za rok vyprodukujte tolik, že by stačily na postavení 500 domů.

Aby byl komunální odpad pro linku využitelný, musí obsahovat celulózu, která je složkou například v papírovém odpadu, a k tomu měkké plasty. „Následně tam můžou být zbytky tkanin, dřeva, případně zbytky kovů,“ popisuje Zdeněk Suchomel.

Foto: Novinky

Linka vytvoří z odpadu stavební desky.

Výroba začíná navezením vytříděných materiálů, jejich drcením, dotříděním a umístěním do rozvrstvovače. Pak materiál vstupuje do dvou horkých lisů a následně do lisu studeného, kde se prudce ochladí. „Teploty se pohybují kolem 200 stupňů, trvá to řádově dvě minuty. Studený lis potom materiál doformátuje,“ vysvětluje Zdeněk Suchomel. Nakonec se materiál už jen změří a pily ho ořežou.

Finálním produktem je stavební deska, která je pevná a velmi odolná vůči nepříznivému počasí. „Mají vynikající vlastnosti, co se týče pružnosti a průraznosti. To znamená, že nedochází k deformaci v případě krupobití,“ uvádí Zdeněk Suchomel a dodává, že díky tomu jsou desky nejčastěji používány pro stavbu střech.

Foto: Novinky

Stavební desky z komunálního odpadu jsou velmi pevné a přitom ohebné.

Specifické složení desek a jejich hustota podle Suchomela zaručuje také malou nasákavost vody a odolnost vůči ohni. Na rozdíl od stavebních OSB desek jsou tak desky vyrobené z odpadu pevnější, pružnější a především znovu recyklovatelné. Jejich cena je přitom podle Suchomela podobná, někdy dokonce nižší.

„Linka váží celkově zhruba 80 tun. Když se poskládá, má na délku zhruba 30 metrů a na šířku asi třicet metrů. Cena se pohybuje řádově v rozmezí milion a půl až dva miliony eur,“ doplňuje projektant linek František Hořava.

Foto: Novinky

Výrobní linky se již používají firmy v Americe, zájem projevili také z Nového Zélandu i Česka.

Pět výrobních linek na zpracování odpadu prodala firma Smart Technik do Spojených států amerických. Právě jedna z amerických firem linku nominovala do mezinárodní soutěže v Abú Dhabí, kde česká inovace získala ocenění za nejekologičtější výrobek roku 2021.

Další výrobní linka, kterou Smart Technik právě dokončuje, poputuje na Nový Zéland. Česká republika se své první linky na zpracování komunálního odpadu dočká pravděpodobně letos na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám