Hlavní obsah

Byty H-Systemu nabídnou uživatelům

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřitelský výbor zkrachovalé firmy H-System se rozhodl nabídnout bytové domy v Horoměřicích u Prahy ke koupi jejich stávajícím uživatelům. Bude je o tom informovat v dopise. Právu to ve středu řekl šéf výboru Petr Pavel krátce po čtyřhodinovém jednání všech jeho členů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Domy v Horoměřicích, které si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí

Článek

Pavel jako právník zastupuje největšího věřitele, společnost Gomanold, vlastněnou kyperským majitelem, která drží zhruba miliardovou pohledávku vůči H-Systemu.

Podle něj bude výbor postupovat tak, jak ukládá zákon, tedy prodávat majetek patřící do konkurzní podstaty H-Systemu.

V kupní ceně budou zohledněny investice do bytů

„Ty byty jsou v konkurzní podstatě, tudíž se budou prodávat. Doteď ale neznáme konkrétní částku, tedy cenu. Tu určí znalec, kterého vybral již dříve ve výběrovém řízení správce konkurzní podstaty. A co je dobrá zpráva pro stávající uživatele, že v kupní ceně budou zohledněny jejich investice,“ řekl Právu předseda výboru.

Vyzývají uživatele k přihlášení

„Tímto je jednoho každého vyzýváme k tomu, pokud mají zájem o odkup bytů, které dnes užívají, aby kontaktovali správce konkurzní podstaty a o byt se přihlásili,“ uvedl Pavel.

Upřesnil, že vybraný znalec má nyní termín do konce listopadu, nejpozději do začátku prosince, aby určil cenu každého z horoměřických bytů.

Podle zatím posledního znaleckého posudku z roku 2010 byla hodnota šedesáti horoměřických bytů a dalších stavebních parcel celkem 240 milionů korun.

Po odečtení zmíněných parcel a zhodnocení investic uživatelů klesla tato částka na zhruba 140 až 150 milionů korun. Pavel k tomu dodal, že tehdy nabízeli byty k prodeji v průměru za 2,5 milionu.

Konkurzní správce H-Systemu by mohl stáhnout mnohamilionovou žalobu na družstvo Svatopluk

Domácí

Forma prodeje pak bude podle Pavla úplně stejná jako před čtyřmi lety při prodeji nemovitostí H-Systemu ve Velkých Přílepech. Tam se první byty začaly prodávat v roce 2010 a poslední získal kupec v roce 2015. Z tehdejších stávajících uživatelů si nakonec byty koupili všichni s výjimkou jediného.

Vyjednávání o koupi

Pavel dodal, že věřitelský výbor se společně se správci konkurzu rovněž shodl na tom, že nenechá nemovitosti v Horoměřicích vyklidit a nebude vystěhovávat tamní uživatele tak, jak o tom rozhodl v minulosti Nejvyšší soud.

Jak už dříve sdělil Právu Junek, SBD Svatopluk bude chtít s věřitelským výborem o možné koupi domů vyjednávat. Sám se přiklání k názoru, že by bylo dobré prodat všechny domy jednomu zájemci.

Nelze vyhovět všem, vysvětlil ÚS verdikt, který rodiny definitivně připraví o domy

Domácí

„Já bych byl nejraději, kdyby to bylo umožněno našemu družstvu, že bychom si to odkoupili, byť bychom to zaplatili potřetí a za vysokou cenu. Budeme hledat bankovní ústav, který by nám poskytl úvěr, který by byl přijatelný věkovému průměru. Většina lidí, co tam žijí, jsou důchodci, takže hypotéky nedostanou,“ řekl včera Právu Junek.

Dokáže si prý představit úvěr, který by dostalo družstvo a to by pak rozprostřelo náklady mezi lidi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám