Hlavní obsah

Z InterContinentalu bude Golden Prague

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hotel InterContinental v pražské Pařížské ulici se stane součástí globální značky Fairmont Hotels & Resorts, která patří do hotelové sítě Accor. Od května 2020 se název InterContinental změní na Golden Prague Hotel podle hotelové restaurace Zlatá Praha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Noví vlastníci hotelu Oldřich Šlemr (vlevo) a Eduard Kučera.

Článek

Smlouva byla uzavřena na 25 let s opcí na další dekádu, oznámili ve středu noví majitelé hotelu Oldřich Šlemr, Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Hotel InterContinental v Pařížské ulici v Praze

Pražský hotel z přelomu 60. a 70. let původně patřil do sítě společnosti InterContinental Hotels Group. Nový název hotelu má zůstat místní. „Použijeme jméno hotelové restaurace, jenom ho transformujeme do angličtiny,“ uvedl Šlemr.

Kontroverzní stavba

Majitelé mají s InterContinentalem velké plány, hodlají rekonstruovat jeho interiéry. „Mohl by se stát konkurenceschopným nejlepšímu hotelu v Praze, což je Four Seasons,“ řekl Kučera.

Úpravy by se měly dotknout okolních pozemků a náměstí Miloše Formana. Pařížskou třídu by tunel v nábřežní zdi propojil s vltavskou náplavkou, u hotelu by přibylo zeleně, změnil by se vjezd do podzemních garáží, navrhl ateliér TaK Architects. Identita hotelu má zůstat zachována.

Na piazzettu před hotelem návrh současně umisťuje komerční stavbu o půdorysu 380 metrů čtverečních a vysokou 18 metrů, což se po středečním článku architekta Jiřího Geberta v Právu (Hrozí znehodnocení jedinečného areálu v srdci Starého Města) stalo předmětem ostré kritiky veřejnosti.

Foto: Novinky

Vizualizace naznačuje objem a výšku zamýšlené budovy tak, jak ji představili majitelé hotelu InterContinental veřejnosti.

Majitelé hotelu slíbili, že budou jednat s veřejností, magistrátem hlavního města i s vedením Prahy 1.

Hlaváček: Objekt na rohu je k debatě

Náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu, za TOP 09), který celý projekt prosazuje, ve středu prohlásil: „K debatě je určitě objekt na rohu Bílkovy a Pařížské, jsem připraven společně s kolegy a dalšími aktéry z řad veřejnosti o té věci debatovat a najít vzájemně vyhovující řešení.“

„Oblast je velmi senzitivní. Prožili jsme už období, kdy tu byl neuvážený návrh zastavět piazzettu hotelu. Je zapotřebí se na to podívat,“ řekl místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Fairmont Hotels & Resorts vznikl v roce 1907, od roku 2016 spadá pod značku Accor. V roce 2022 by to mělo být 98 hotelů Fairmont ve třiceti zemích. Jedná se například o londýnský Savoy či newyorský hotel Plaza.

Hotelový operátor Accor celkem provozuje v levnější třídě 4900 hotelů ve 110 zemích. Z Prahy jsou známé například Mama Shelter (dříve Parkhotel), Mövenpick či Ibis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám