Hlavní obsah

Z EET budou zřejmě dočasně vyňati zrakově postižení

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) souhlasí s návrhem ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD), aby byli z elektronické evidence tržeb dočasně vyňati podnikatelé se zrakovým postižením. Systém totiž nemohou obsluhovat.

Foto: Novinky

Účtenka z EET. Ilustrační foto

Článek

„Ano, jednáme s nimi už delší dobu a souhlasíme s tím,“ napsal Právu Babiš. Reagoval tak na Chvojkův dopis, ve kterém ministr žádá, aby se povinnost EET prozatím na těžce zrakově postižené nevztahovala.

Chvojka o tom jednal 23. března se zástupci postižených osob na Vládním výboru pro zdravotně postižené občany (VVZPO). „Analýzou přístupnosti systému EET bylo zjištěno, že člověk s těžkým zrakovým postižením není sám bez pomoci schopen projít postupem registrace v systému,“ píše Chvojka Babišovi v dopise, který má Právo k dispozici.

Ministerstvo financí podle Chvojky opomnělo svou povinnost uveřejňovat informace tak, aby se s nimi mohli seznámit slabozrací či nevidomí. Těch je přitom podle informací jeho úřadu až 2400.

Lidovci jsou pro diskusi

Podle Chvojky navíc neexistuje software, který by provoz EET zrakově postiženým zajišťoval.

„Přestože některé firmy, které dodávají zařízení potřebná k evidenci tržeb, proklamují přístupnost i pro lidi se zrakovým postižením, nelze to s jistotou konstatovat, neboť funkčnost a spolehlivost takovýchto zařízení nebyla uživatelsky v ostrém provozu vyzkoušena,“ píše Chvojka.

Žádá proto ministerstvo financí, aby prověřilo přístupnost celého systému EET, včetně možností užívání registračních pokladen, pro osoby s těžkým zrakovým postižením a připravilo nařízení vlády o dočasné výjimce pro tyto osoby nebo osoby s kombinovaným postižením zraku a sluchu.

Nařízení vlády nebudou dělat problémy zřejmě ani lidovci. „Jsme k diskusi otevření,“ řekl Právu už před několika dny vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pro ubytovací a stravovací služby platí EET od prosince loňského roku. Maloobchodníci a velkoobchodníci jsou povinni evidovat se v systému od letošního března.

Reklama

Související články

Podnikatelům se náklady na EET nevrátí

V souvislosti se spuštěním další vlny elektronické evidence tržeb se v poslední době opět objevily argumenty, podle nichž se podnikatelům všechny náklady...

Výběr článků

Načítám