Hlavní obsah

MDŽ podle pravidel EET: Evidovat se musí karafiáty, ale i složité kytice

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až týden po odstartování druhé fáze elektronické evidence tržeb (EET) ministerstvo financí vydalo metodiku, která s definitivní platností určuje, kam spadají květináři a floristé. Ti všichni musí své tržby z prodeje evidovat už nyní, bez ohledu na složitost květinových vazeb, které vytvoří. Pravidlo vlastní výroby se na ně nevztahuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Příprava na svátek MDŽ 8. března. Květinářství Na Příkopě

Článek

„Osobně to nechápu. Dokonce i já dokážu posoudit, že taková svatební kytice je doslova umělecké dílo, ne jen svazek přeprodaných květin. Proto jsme ostatně sami až doteď květinářkám radili, že složité vazby mohou evidovat až ve třetí fázi. Úředníci ministerstva financí však mezi karafiátem k MDŽ a uměleckou vazbou zjevně nevidí rozdíl,” komentoval Michal Wantulok z firmy Dotykačka.

Podle něj je zarážející, že třeba párek v rohlíku je z jejich pohledu produkt vlastní výroby, který spadá do třetí fáze EET – i když je to jen hotový párek zasunutý do hotového rohlíku.

„Některé metodiky ministerstva financí jsou matoucí nejen pro podnikatele, ale i pro nás, poskytovatele pokladních řešení,“ dodal.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Stejně jako každé jiné pravidlo i toto má své výjimky: ve třetí fázi, tedy až od března 2018, mohou evidovat ti květináři, kteří si veškeré květiny sami vypěstují.

Další výjimku pak představují věnce, které se dají označit jako „výroba ostatních dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků kromě nábytku“. Takové výrobky je možné začít evidovat dokonce až ve čtvrté fázi EET.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám